Gyerekekről szülőknek

Hat kulcslépést javasol a szerző, s részletesen kifejti, melyik miért játszik fontos szerepet abban, hogy kiegyensúlyozott, egészséges és szeretetteljes legyen a családi légkör. Hiszen a harmónia nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a szülő és a gyermek egyaránt jól érezze magát, és bizakodva tekintsen a jövőbe. Az egyedül maradt anyuka vagy apuka először is készítsen hosszú távú tervet, de úgy, hogy ne féljen segítséget kérni másoktól. Szervezzen csapatot maga köré, szem előtt tartva, hogy az ellenkező nemű felnőttek fontos mintát jelentenek a gyermeknek. Érdemes alaposan megismernie önmagát és gyermekét, s tudatosan számolni a nehéz kérdésekkel is. Biztos alapokra építve, a gyerek érdekeit és igényeit figyelembe véve felkészülhet a szülő a legváratlanabb helyzetekre is.


Leman könyve az egyedülálló szülőknek szól, mégis úgy érzem, bárki bátran kézbe veheti, aki gyereke(ke)t nevel. Hiszen a következő tanácsokat nem csak az egyedülálló apák és anyák fogadhatják meg: „Mondjon igazat, szeretetben. Minden gyerek megérdemli, hogy őszinte válasszal tiszteljék meg.” „Szükségük van a fegyelmezésre is, mert korlátok nélkül nincs biztonság. A jó szülő nem »jó haver«. Hanem mindenekelőtt szülő.” Vagy: „Mondjon igent a családra! A gyerekeinek sokkal többet ér az Ön jelenléte, mint bármi, amit az anyagiak révén nyújthat nekik.” S a legfontosabb kérdés, amin ugyancsak érdemes elgondolkodnia minden édesanyának és édesapának: mit hagyunk örökül a gyerekeinkre?

 

(Kevin Leman könyve kapható az Új Ember könyvesboltjában.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .