Mondd el, mit gondolsz, hogy elmondhassam én is (2.)

Nem csoda, ha ezen ellentmondások között a fiatalok is nehezen igazodnak el. Hogyan lehet válaszolni az érveikre? Őszintén!

 

„Te is voltál már berúgva!”

 

Igen, nem is akarom tagadni. Különben meg nem vagyok rá büszke. Nem tartom katasztrófának, ha az emberrel előfordult már, hogy túl sokszor húzta meg az üveget. Ám az már probléma lehet, ha valaki gyakran célozza meg a lerészegedést. Nem szabad elfelejteni, hogy minden lerészegedés komolyan károsítja az egész szervezetet, különösen az agyat. „De egy pohár sör vagy bor éppen hogy egészséges!” Igen, ezt a véleményt legszívesebben a sörgyárak és a bortermelők terjesztik. Mondják, napi egy pohár bor meghosszabbíthatja a várható élettartamot, egy pohár sör csökkentheti a szívinfarktus kockázatát, és a sör számos fontos nyomelemet és vitamint is tartalmaz. A termelők természetesen el akarják adni az áruikat. De azt persze nem mondják el, hogy ezek az egészségre nézve kedvező hatások nem az alkoholnak tudhatók be. Az alkohol önmagában nem egészséges. Ugyanakkor, ha egy felnőtt ember az ital élvezete kedvéért elfogyaszt egy kellemes pohár bort vagy sört, az teljesen elfogadható.


„A buli alkohol nélkül unalmas.”

 

Kétségtelen, hogy társadalmunkban az ünneplés sajnos szinte elképzelhetetlen alkohol nélkül. Az alkohol valóban oldott hangulatot idéz elő. Ám e jó hangulatnak egy csapásra vége szakad, amikor az első „ünnepelő” hányni kezd, vagy az alkohol hatására a többiek számára kínosan kezd viselkedni.

 

Aki lerészegedett, az nem képes kontrollálni a viselkedését. Rossz esetben „filmszakadása” lesz, egyáltalán nem emlékszik arra, hogy mit is csinált részegen. Kinek mit mondtam? Mit tettem? Miért nevet rajtam másnap mindenki? Lehet, hogy valaki lefényképezett, és a fotót feltette a netre?

 

Magyar Máltai Szeretetszolgálat
www.kimondhato.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .