Guatemalai püspökök a holland abortuszhajó ellen

Fotó: Womenonwaves.org

„Fenntartjuk elkötelezettségünket az élet védelme mellett annak fogantatásától kezdve, amint ez a Guatemalai Köztársaság alkotmányának harmadik cikkelyében is szerepel” – szögezik le a püspökök. A latin-amerikai államban az abortusz csak az anya egészségét veszélyeztető, súlyos esetben megengedett.
Jimmy Morales államelnök személyesen válaszolt a püspökök felhívására, és katonai akciót rendelt el, amely három napon át feltartóztatta az abortuszpárti szervezet mindenféle tevékenységét. Február 23-án éjjel a közép-amerikai ország parti őrsége megállásra kényszerítette azt a vitorlást, amely a szárazföld és a Csendes-óceán nemzetközi vizein lehorgonyzott holland hajó között ingázott. Az aktivisták fellebbeztek a hadsereg által alkalmazott korlátozás ellen.
A holland szervezet eljárása az, hogy a várandós anyákat csónakokon a nemzetközi vizekre viszik, ahol az orvosi műszerekkel felszerelt hajón egy hatalmas konténerben kialakított rendelőben orvosi vagy gyógyszeres abortuszt biztosítanak számukra. A Nők a hullámokon szervezet azt használja ki, hogy nemzetközi vizeken annak az államnak a törvényei hatályosak, amelyhez az adott jármű tartozik, jelen esetben tehát a holland jogrend érvényes, így a fedélzeten végrehajtott abortusz legális.
„A Katolikus Egyház előmozdítja és védelmezi minden ember méltóságát, ezért arra buzdítjuk a lakosságot, hogy éberen óvakodjon az ilyen szervezetek tevékenységétől, amelyek támadást intéznek az élethez való alapvető emberi jog ellen” – írták a főpásztorok.
A guatemalai külügyminisztérium arról adott tájékoztatást, hogy a hajó február 26-án a hadiflotta kíséretében elhagyta az ország partjait, következő állomásuk nem ismert.

Forrás: Vatikáni Rádió

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .