Görögkatolikus egészségügyi intézmény nyílt Debrecenben

Az intézményben elsősorban a megkésett és eltérő fejlődésű vagy fejlődési zavar szempontjából veszélyeztetett kisgyermekeknek és családjuknak nyújtanak ellátást. Az új központ egy modern szemléletű, családcentrikus, gyermekrehabilitációs és esélyteremtő modell kialakításához kíván hozzájárulni, amelynek kialakításában az egészségügy, az oktatás és a szociális szektor egyaránt szerepet kap.
Az intézmény átadóünnepségén részt vett Csiki Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára és Papp László, Debrecen polgármestere is. A szertartást Kocsis Fülöp érsek-metropolita és Orosz Atanáz püspök végezte. Fejlődni mindenkinek kell. Ezek a gyerekek, akik gyógyulásuk során rászorulnak a segítségünkre, minket is ráébresztenek a fejlődés szükségességére – fogalmazott az átadáson az érsek-metropolita. – A központ megvalósulásával mindenkiben még tudatosabbá válhat e keresztény fel­adat, a fejlesztés fontossága. A műsort a Kincses kórus megindító előadása színesítette. Az énekkar koraszülöttekből és testvéreikből, barátaikból áll.
Az újonnan átadott intézmény vezetője, Horváth Zsolt a kenyérszaporítás evangéliumi történetéhez kapcsolódva a következőket mondta: „A kenyérszaporítás csodája ismétlődik meg itt. Jézus azt kéri, hogy osszuk meg egymással mindenünket. De hisz nekünk nincs másunk, csak a gyermek! Ő a mi kenyerünk.” Majd a saját családja történetéről mesélt: „A kisfiunk átalakította az életünket: elmélyítette az egymáshoz fűződő kapcsolatunkat, és megerősítette bennünk a figyelmességet, amellyel a környezetünk felé fordulunk. A most megáldott intézményben is ezt szeretnénk képviselni a munkatársainkkal közösen. A kis csöppségek fejlődésén keresztül igyekszünk megmutatni, hogy a Jóisten ezekre a családokra olyan gyerekek nevelését bízta, akik képesek sok-sok ember életét gyökeresen megváltoztatni és bearanyozni.” Beszéde végén az intézményvezető köszönetét fejezte ki a központ munkatársainak és a szakmabelieknek, hogy már akkor igent mondtak a hívásra, amikor még nem is létezett az intézmény. „Ha ők nincsenek, akkor ma nem éljük meg ezt a csodát. Kívánom, hogy a tizenkét kosárnyi kenyérből – szeretetből, irgalmasságból – másoknak is ugyanolyan nagylelkűen osszanak, ahogyan nekünk is jutott belőle.”
Papp László, Debrecen polgármestere ajándéknak nevezte a centrumot, úgy fogalmazott: az elmúlt évek fejlesztései azt mutatják, hogy az egyházak is építik a várost. Szociális és oktatási intézmények fenntartói, s egyúttal közösségteremtő szerepet is vállalnak a cívisvárosban.
Csiki Zoltán, az Emberi Erőforrá­sok Minisztériumának helyettes államtitkára hangsúlyozta: az egymásért viselt felelősség nem választható feladat, hanem kötelezettség, a szolgálat része. Arra kell törekednünk, hogy mindenki számára elérhető és emberarcú egészségügyet építsünk.
A központot fenntartó Szent Lu­kács Görögkatolikus Szeretetszolgálat igazgatója, Ungvári Sándor elmondta, hogy a jövőben hetente körülbelül 300 gyermeket tudnak majd ellátni ebben az intézményben. Köszönetet mondott a központ megálmodóinak, Horváth Zsolt igazgatónak és feleségének, hogy személyes érintettségük okán felismerték, nagy szükség van az ellátás bővítésére a korai fejlesztés és a gyermekrehabilitáció területén.
A rendezvény végén, a Görögkatolikus Metropólia faültetési akciója keretében a meghívott vendégek közösen meglocsolták az intézmény udvarán elültetett facsemetéket.
Az újonnan megnyílt központban csecsemő- és gyermekgyógyászati, fejlődésneurológiai, gyermekrehabilitációs, klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológiai ellátást, valamint gyógytornát vehetnek igénybe az érintett gyermekek.
A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálaton keresztül a Görögkatolikus Egyház Hajdú-Bihar megyében több mint 600 gyermeket lát el nevelőszülői hálózatokon és lakásotthonokon keresztül. A segélyszervezet fenntartásában működik egy 150 fogyatékossággal élő felnőtt támogatott lakhatását és foglalkoztatását segítő intézmény, egy 365 időskorú, illetve pszichiátriai beteg ellátását biztosító bentlakásos intézmény, valamint egy szociális alapszolgáltató központ is.

Forrás és fotó: Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .