Átadták a magyar szentek és boldogok emlékművét Kaposfüreden

Fotó: Kling Márk

 

A 2020-ban megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére készült, mintegy öt méter magas emlékmű tetején egy másfél méter átmérőjű márványkorong látható, amely az Eucharisztiát szimbolizálja. A feltámadt Jézus szintén márványból készült alakja mögötti gránitsztéléken a magyar, illetve magyar vonatkozású szentek és boldogok nevei olvashatók.
Az elsőáldozással egybekötött búcsúi szentmisét Varga László kaposvári megyéspüspök, Tomanek Péter kaposfüredi plébános és Koszoru Péter káplán együtt mutatták be.
Homíliájában a főpásztor az életszentségről beszélt: „Isten akarata, hogy mindnyájan szentek legyünk. A szentek azok, akik megértették a szeretetet, befogadták, s az életüket szeretetválasszá tették. Egész életükben azon fáradoztak, hogy válaszoljanak Isten felénk irányuló szeretetére. Isten láthatatlan, ezért erre a szeretetre akkor tudunk igazán válaszolni, ha szeretjük a láthatót: a családunkat, a ránk bízottakat, az embertársainkat s az ellenségeinket is.”
A szentmise után a templomkertben folytatódott az ünnepség, ahol Szita Károly, Kaposvár polgármestere szólt a jelenlévőkhöz: „Forduljunk bizalommal a szentekhez, mert annál nagyobb biztonság nem létezik, mint amikor az égiek óvnak és védelmeznek mindnyájunkat.” Nagy Attila, a Kaposfüredi Településrészi Önkormányzat elnöke beszédében köszönetét fejezte ki a szoborkompozíció ötletgazdájának, Sámoly Ferencnek, majd az alkotó, Kling József szobrászművész munkáját méltatta. „Mindannyian büszkék lehetünk erre a műre, hisz ilyen jellegű alkotás tudomásunk szerint nincs még egy az országban” – hangsúlyozta a településrész vezetője.
A magyar szentek és boldogok emlékművét Varga László püspök áldotta meg, majd Tomanek Péter, Szita Károly és Nagy Attila közösen leplezték le.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .