Gátak közt is szabadon

Mindig van valami titokzatos és jelzésértékű abban, ahogyan a fiatalok az esti órákban megérkeznek az erdő közepén rejtőző Péliföldszentkereszt zarándokhelyre a számukra meghirdetett lelki napokra. Idén március 7-én fogadta őket Csány Péter szalézi atya, a lelki napok vezérszónoka és segítői, a szalézi szerzetesek és szerzetesnövendékek, hogy együtt keressék a szabadság felszabadító erejét Krisztusban. A mintegy ötven résztvevő országunk több olyan helyéről érkezett, ahol a szaléziak jelenleg is tevékenykednek, vagy a múltban dolgoztak, de áldásos munkájuk emlékét még mindig őrzik. Az egyénileg vagy kettesével érkezők mellett Egerből a Don Bosco nővérek vezette kollégium lakóiból és Kazincbarcikáról, a Don Bosco Szakiskola tanulóiból verbuválódott nagyobb csoport. A vendéglátók nagy örömére az a tizenöt fiatal is eleget tudott tenni a szívélyes meghívásnak, akik a felvidéki Királyhelmecről jöttek, és első alkalommal csatlakoztak a szaléziak vezette lelki napok résztvevőihez. A szerzetesek nyitottsága, a gitáros misék, közös imák, a közvetlen hangú elmélkedések és csoportbeszélgetések által a hit megélésének egy merőben új lehetőségét ismerték meg, amit otthon még soha nem tapasztaltak, ezért elképzelni sem tudtak. Különösen mély benyomást tett rájuk, hogy mindezt a kortársaik között élhették át.

Csány Péter atya elmélkedéseiben különböző oldalakról megközelítve kísérelte meg felhívni a fiatalok figyelmét arra, hogy ha véghezviszik, amit vállaltak, és eközben elviselik akár a szenvedést is, ha önként, szabadon fogadják el a nehézségeket, gátakat, akkor válhatnak igazán szabaddá. Nem az a fontos, miről mondtak le, hanem hogy ezáltal mire nyíltak meg. Mindenekelőtt arra biztatta őket, hogy szabadon döntsenek a szeretet, a jó mellett. Felfedte előttük, hogyan válhatnak teremtőerejűvé életükben a Szentírás szavai, és hogyan kell élethelyzetükre vonatkoztatni a zsoltárokat. Rámutatott arra, hogy a bűn könnyen megfog sokakat, mert értékesnek mutatja magát, de a józan gondolkodású hívő ember könnyen átlát az álságokon, és a szentgyónás tisztító erejével élve megszabadulhat a bűn kötöttségétől. Biztatta a fiatalokat, hogy nyíljanak meg a szeretet előtt, és váljon ez mindennapi szokásukká. – Mai gondjaiddal, mai kereszteddel kövesd a keresztet – mondta Péter atya a keresztút bevezető elmélkedésében. – Hallgassd, mit mond neked Jézus, találd meg a magad szerepét, fogadd el és illeszkedj bele önként, szabadon, így mindez a lelki épülésedre válik. A csoportbeszélgetések mindig fontos és különösen értékes részei a lelki napoknak, amikor a fiatalok a beszélgetésre késztető elmélkedések után megosztják egymással gondolataikat és tapasztalataikat. Érdekes volt követni, amint a felvetett témát egyesek filozofikusan, mások gyakorlatiasan, ismét mások pedig érzelmekkel túlfűtötten járták körül, és egymást gazdagítva nyíltak meg egymás előtt. – Ne vizsgáld, mit adott neked ez a hétvége, egyszerűen csak vidd magaddal! – búcsúzott a fiataloktól a lelki napok vezetője.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .