Európa

A vatikáni megbízott kijelentette, hogy Pio atya teste jó állapotban van, „a kezén olyanok a körmök, mintha most manikűrözték volna”. San Giovanni Rotondo, ahol a ferences szerzetes, Pio atya élt 1968-ban bekövetkezett haláláig, hosszú ideje az egyik leglátogatottabb zarándokhely Olaszországban. (p-e)

„Gyóntató” templomok

Svájcban a személyes gyónás előmozdítására a paphiány körülményei között most azzal próbálkoznak, hogy regionális „gyóntató” templomokban teszik lehetővé a hívek számára alkalmas órákban a gyónást. Ez természetesen nem érinti a súlyos betegek azonnali ellátását. (KAP)

A kispapok számának csökkenése megállt

A német nyelvű egyházmegyék papnevelő intézeteinek vezetői február végén Rómában tartottak megbeszélést. A müncheni érseki szeminárium rektora szerint általános tapasztalat, hogy három évvel ezelőtt a papi hivatások csökkenése megállt, és az újonnan jelentkezők, valamint az összes kispap létszáma kissé növekszik. A 49 szemináriumi vezető egyébként a kispapok külső „gyakorlóévének” tapasztalatait beszélte meg. (KAP)

Egyházmegyei központ gyermekre vágyó házaspároknak

André Vingt-Trois bíboros, Párizs érseke egyházmegyei központot kíván létrehozni a meddő házaspárok számára. Az érsek a Szent Coletteplébániát jelölte ki erre a célra. A tervek szerint az ima- és zarándokház havonta nyújt majd lehetőséget arra, hogy gyermektelen házaspárok találkozzanak egymással, papokkal, orvosokkal és pszichológusokkal. (KAP/Magyar Kurir)

„Templomok hosszú éjszakája”

Idén már egész Ausztriában mintegy ötszáz templom – kétszer annyi, mint tavaly – kapcsolódik be május 30-ról 31-re virradóan az akcióba. Zenével, beszélgetéssel, imával, kiállítással, istentisztelettel várják az érdeklődőket. Tavaly 160 ezren keresték fel a 260 templomot. Az első „hosszú éjszaka” 2005-ben Bécsben volt. (KAP)

Új segédpüspök Bécsben

Az életkora miatt tavaly lemondott Helmut Krätzl segédpüspök helyére a Szentatya március 6-án Stephan Turnovszkyt nevezte ki Bécs új segédpüspökének. A 43 éves Turnovszky Luzernben született, vegyészmérnökként végzett, ezután érzett hivatást a lelkipásztorkodásra. A papságra Bécsben és Toulouse-ban készült, 1998-ban szentelték fel. Káplánként töltött éveit követően 2005-től baden-leesdorfi plébános. Feladatai közt szerepel majd a papok ügyeinek figyelemmel kísérése. (Magyar Kurir)

Délkelet-európai püspökök összejövetele

Százötven résztvevője volt a bolgár fővárosban február 29-től március 2-ig tartó összejövetelnek, amelyet az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) kezdeményezett. A délkelet-európai püspöki konferenciák elnökei a jegyespárok felkészítéséről és a házaspárok lelki gondozásáról tartottak eszmecserét

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .