Francesco ünneplése Itáliában

1226 októberében hunyt el, IX. Gergely pápa 1228 júliusában avatta szentté, letéve a nevét viselő bazilika alapkövét is. Olaszország – a rend alapításának nyolcszázadik évfordulója kapcsán – egész évben ünnepli híres szülöttét.
Júliusban megelevenedik az Assisibe vezető zarándokútvonal, Szent Ferenc és Antal, a franciskánus szerzetesrend megalapítójának és apostolának történelmi útja, mely Montepaolo-Dovadola-Rocca-Camaldoli-La Verna-Casella-Cittá di Castello-Gubbio-Pietralungán át vezet. Állomásai őrzik a szent jelenlétének, tanításainak emlékét. A dovadolai Szent András-kolostor például az 1220 előtti első Szent Ferenc-követőkre emlékezik. Életkörülményeiket a házaikat elöntő talajvíz okozta földcsúszások nehezítették. E geológiai jelenségek is hozzájárulhattak Ferenc környezettel kapcsolatos gondolataihoz. A XII. század elején a politikai hatalom európai átrendeződésében az egyház is involválva volt, ami a szerzetesrendek megerősödését vonta magával. A Camaldoli-beli szerzetesek már akkor is prédikálták a hívőknek, hogy az evangélium igazságát nem a világi hatalom, hanem az isteni szellemben való hit biztosítja. La Verna Itália egyik legismertebb kultikus helye. A hegyet Cattani herceg ajándékozta Szent Ferencnek, aki szerette annak aszketikus magányát. Itt jelentek meg 1224-ben stigmái. Nem véletlenül áll a La Verna-beli remete egykori kunyhójának helyén a felirat: Az egész világon e kívül nincs szentebb hegy! Casellából visszanézve így búcsúzott Ferenc a remetelaktól: „Ég veled, Isten hegye!” Nem bizonyított, hogy Ferenc járt-e a Tiberisre tekintő Cerbaiolóban, bizonyos azonban, hogy a szerzetesek vendégszeretően fogadták Páduai Szent Antal testvérüket, aki visszavonulva elmélkedett, imádkozott itt. Montecasale remetelakját Szent Ferenc alapította, aki Casella püspökétől kapta ajándékba azt. A monda szerint Ferenc relikviákat szállíttatott itt rabokkal, akik a szent tárgyak láttán megtértek. A népi hagyomány e történetet a Ferenc utasítására fordítva elültetett káposztafejek történetével is kiegészíti: így próbálta ki két fiatal férfi engedelmességét, alkalmasak- e a szerzetesi létre. Buonriposóban még áll az 1213-ból származó kápolna Ferenc szobájával és a kert, a „kisebb testvérek szerzetesrendjének” otthonával. Gubbio pedig, a békeszerzésről nevezetes Ferencről szóló azon legendára emlékezik, mikor a szent az itt garázdálkodó vad farkast megszelídítette. Még a Camino di Santiago Szent Jakab útjának zarándokai közül is sokakat várnak júliusban Assisi útjaira, mivel a harmadik évezred e két leglátogatottabb zarándokútvonalát „lelki kapcsolat rokonítja”

Az Urbino közeli San Leó-ban (amely a VIII. századtól egyházi központ volt, később vatikáni börtön is működött itt) június 28-án és 29-én történelmi játékok idézik Szent Ferencet. Bazilikájának környékén és nevezetes erődítményében (ahol az eretneknek tartott alkimista, Cagliostro gróf raboskodott) középkori csatajelenetek, lantversenyek, állatbemutatók, színházi előadások lesznek, a szent dramatizált példázatai pedig az ökológia védelmezőjét, tanainak egyházi és kulturális aktualitását idézik majd. A montrefaltrói szentmisét alternatív energiával működtetett autók versenye és Dario Fo Lu Santo jullare Francesco című művének interpretációja kíséri.
Az össznemzeti megemlékezés Olaszország patrónusáról október elején lesz Assisiben, a Santa Maria degli Angeli és a Szent Ferenc-bazilikában a kormány, külföldi vendégország és Veneto tartomány képviseletének jelenlétében. Az egyházi rendezvényeket Porziunkulában, Ferenc halálának helyszínén és több más templomban szentmisék, a város főterén táncos-zenés vigasság egészíti ki íjászokkal, zászlóakrobatákkal, fáklyásokkal, virágkötőkkel, a középkori élet látványos szokásaival.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .