Fossanovába látogattak a Pápai Magyar Intézet lakói

Fossanova Rómától légvonalban hetvenhét kilométerre délre fekszik. Jóval az ezredforduló előtt is létezett már itt bencés közösség; a ciszterci apátságot a XII. században alapították, ekkor épült gótikus temploma is.
A hely különösen híres arról, hogy 1274. március 7-én itt halt meg a kor legnagyobb teológusa, Aquinói Szent Tamás domonkos szerzetes, aki útban a lyoni zsinatra megbetegedett, és Fossanovában töltötte életének utolsó napjait. A szent testét 1369-ben a franciaországi Toulouse-ba vitték át a domonkosok, ami közrejátszott abban, hogy a hely végül elnéptelenedett.
Később, a kor szokásai szerint kom­men­dá­tor apátok (a pápa által kinevezett nem szerzetes papok) irányították a monostort és a hozzá tartozó birtokokat. Ezt követően már csak perjel állt a közösség élén. 1798-ban Napóleon francia csapatai kifosztották az apátságot, majd a XIX. században a karthauziak próbálták újraéleszteni a monostort, amely ma a ferences rendhez tartozik. A helyet 1974-ben, Aquinói Szent Tamás halálának 700. évfordulóján VI. Pál pápa is meglátogatta.

Forrás: Pápai Magyar Intézet

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .