Emlékzarándoklat Altöttingben

Az esemény 70. évfordulója alkalmából október 21-én a Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség újra Altöttingbe hívta a külhoni magyar katolikusokat.
Az 1947-es zarándoklaton az akkori németországi és ausztriai magyar emigráció valamennyi társadalmi rétege képviseltette magát: a katonatisztek, köztisztviselők és az Országgyűlés nyugatra menekült tagjai mellett részt vett az eseményen József királyi főherceg is. A zarándokok a kegykápolna falán emléktáblát helyeztek el, amelyen Szent István király látható, amint felajánlja Szűz Máriának a koronát. Megtalálható rajta a magyar címer is, a Szent Korona helyét azonban töviskoszorú foglalja el.
A kerek évforduló alkalmából megrendezett idei emlékzarándoklat a kegykápolna falán 1947-ben elhelyezett emléktábla megkoszorúzásával kezdődött. Ezt követően Herbert Hofauer, Altötting polgármestere kö­szön­tötte a zarándokokat. Az ünnepségen Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök, Spiller Krisztina müncheni magyar konzul és Funke Attila, a zarándoklat szervezője aláírták a város aranykönyvét.
Az ünnepi szentmise, amelyen több száz magyar zarándok vett részt, délelőtt tizenegy órakor kezdődött a Szent Anna-bazilikában.
A szentmise után a zarándokok visszakísérték a kegyszobor másolatát a kegykápolnához, ahol Cserháti Ferenc megújította Mindszenty József bíboros 1946. augusztus 25-én, Székesfehérvárott elhangzott ország­fel­aján­lá­sát. A kegyszoborral történő áldás után Passauban folytatódott a megemlékezés: a magyarországi csoportok megkoszorúzták Boldog Gizella sírját.

Forrás és fotó: Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..