Kilencvenéves a Párizsi Magyar Katolikus Misszió

A Szombathelyi Egyházmegyéből érkező Sarlay Géza plébános 1927. november 13-án celebrálta az első magyar nyelvű misét Párizs hatodik kerületében, az egykori jezsuita templomban. Így jött létre a Párizsi Magyar Katolikus Misszió. 1945-ig egymást váltották a szolgálatban a Magyarországról kiküldött plébánosok. A második világháború után azonban – a jól ismert politikai okok miatt – az anyaország Egyháza már nem tudott gondoskodni a Franciaországba került magyar hívekről, ezért a Vatikán az ugyancsak emigrációban élő magyar plébánosokat bízta meg az ott élők lel­ki­gondozásával. A rendszerváltás idején Molnár Ottó atya vezette a missziót, aki huszonhárom éven keresztül fáradhatatlanul végezte szolgálatát, egészen 2009-ig. Távozása után, a Magyar Katolikus Egyház javaslatára, tavaly augusztusig három plébános követte egymást a párizsi érsekség kinevezése alapján, majd szeptembertől a franciaországi magyar hívek lelkipásztor nélkül maradtak.
Mivel nincs kinevezett magyar lelkipásztor. A hívek lelkigondozását havi rendszerességgel egy-egy meghívott magyar pap látja el, aki a diákoknak is tart hitoktatást.
A kialakult nehéz helyzet ellenére az egyháztanács úgy határozott, hogy a misszió emlékezetes programokkal ünnepli meg létrejöttének 90. évfordulóját.
Október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén szentmisét tartottak. A misszió székhelyétől nem messze lévő Sainte-Élisabeth de Hongrie- (Magyarországi Szent Erzsébet-) templom plébánosa, a magyar közösség barátja, a francia Xavier Snok felajánlotta, hogy híveivel közösen tartsák meg templomában az ünnepi magyar–francia nagymisét. A szertartás főcelebránsa Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök volt.
A szentmisén jelen volt a máltai lovagok küldöttsége, és a pannonhalmi apátság fiúkórusa közreműködött.
A hívek kérdéseire válaszolva Cserháti Ferenc elmondta, mindent megtesz annak érdekében, hogy elkötelezett magyar plébánost találjon a Párizsi Magyar Katolikus Misszió élére. A közösség tagjait arra kérte, folytassák a munkát, és őrizzék meg a reményüket.
Október 10. és 12. között egy kis csoport római zarándokúton vett részt a misszió fennmaradásáért imádkozva. A zarándokok jelen voltak a Szent Péter téren, Ferenc pápa audienciáján. A Szent István Ház kápolnájában Németh László olaszországi magyar főlelkész celebrált számukra szentmisét.

Forrás és fotó: Párizsi Magyar Katolikus Misszió Egyháztanácsa

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .