Figyelmesen járjunk az emberek között

Egyéves képzést szervezett tagjainak az Esztergom-Bajóti Karitász Régió. Az esztergom-szentgyörgymezői templomban Erdő Péter bíboros, prímás június 16-án szentmise keretében adta át a résztvevőknek a tanfolyam sikeres elvégzését tanúsító emléklapokat.
A képzésen Esztergom-Szentgyörgymező, Esztergom-Kertváros, Tát, Tokod, Sárisáp, Annavölgy, Nyerges­újfalu, Lábatlan, Szomor és Epöl egyházközségeiből negyvenkét plébániai munkatárs vett részt.
Ferenczy Rudolfné Molnár Éva, a karitászrégió vezetője 1994 őszén kapott megbízást az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyétől a bajóti karitászcsoport és a régió csoportjainak megszervezésére. Bajóton ezt megelőzően Balás Béla akkori plébános, ma nyugalmazott kaposvári megyéspüspök adott helyet nekik, a csoportot ezért is nevezték el a faluról. 1993-ban, amikor „Beton atya” kaposvári püspökként folytatta szolgálatát, Éva testvérbátyját, Molnár Alajost helyezték Bajótra plébánosnak, így ő is odaköltözött a faluba.
Vidéken akkoriban még újdonságnak számított karitásznak nevezni a segítőmunkát. Éva ebben az időben az esztergomi kórház pszichiátriáján dolgozott, és Pátkai István pszichiáter főorvossal sokat járták a falvakat, látogatták a gondozottakat. „Ekkor tanultam meg tőle, hogy a faluközösségekben az emberek mindenféle gondjaira figyelni kell, hiszen a testi panaszok, betegségek és sérülések mellett a szociális és a spirituális problémák is ugyanolyan fontosak” – hangsúlyozta Éva.
Már a kezdet kezdetén egy, az egész régiót átfogó karitásztanfolyamot indítottak.
A felnőtt alapképzés mentálhigiénés kurzussal kezdődött, amelynek Buza Domonkos pszichológus volt az előadója, majd mentora. 1997-ig évente, majd háromévente szerveztek képzéseket.
Erdő Péter bíboros 2003-as lelkipásztori tervével összhangban 2007–2008-ban, a Szent Erzsébet-emlékévben nagyobb létszámmal szervezhettek képzést, a bajóti vidéki régió és a budapesti régiók munkatársainak egy időben. Ezután hosszú szünet következett. Időközben a bajóti régióközpont Esztergomba költözött, és 2015 óta a hivatalos neve is Esztergom-Bajóti Karitász Régióra változott.
Az elmúlt évek során újabb segítőkkel bővültek a csoportok, ezért Molnár Éva úgy látta, szükség volna a képzés újraindítására. Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója engedélyével erre 2017–2018-ban kerülhetett sor, az esztergomi Boldog Ceferino Roma Misszió személyi plébánián és a karitászházban.
Az alapítása 25. évfordulóját jövőre ünneplő régióban már szinte mind a száznyolcvan munkatárs elvégezte a képzést. A tanfolyamok egyik legfőbb célja, hogy a résztvevők felismerjék: nem szolgáltatást nyújtanak, hanem segítő szolgálatot végeznek, és az egész embert szolgálják, testestől-lelkestől.
A Szent Erzsébet Karitász Központ vidéki régiójához három esperesi kerület, harminchárom egyházközség (öt városi és huszonnyolc községi plébánia) tartozik. Nagy öröm, hogy idén Feldhoffer ­Antal plébános és Bíró Mátyás vezetésével Piliscséven is karitászcsoport alakult.
Június 16-án Écsy Gábor tartotta meg a képzés utolsó előadását. A kurzus értékelése és a beszámolók után hálaadó szentmisével zárult a program. A szertartás főcelebránsa és szónoka Erdő Péter bíboros volt, Écsy Gábor koncelebrált.
Erdő Péter szentbeszé­dében Krisztus szavait idézte: „Ha elveszik köpenyedet, add oda a köntösödet is” (Lk 6,29). Jézus nem önpusztító idealizmusra akar minket kényszeríteni – hangsúlyozta a főpásztor. – Nem azt kívánja tőlünk, hogy a ránk bízottaktól is vonjuk meg a legszükségesebbet azért, hogy olyasmit is megadjunk esetleg igazságtalanul követelőknek vagy akár rablóknak, amit nem is kértek. Sokkal inkább a mentalitásunkat, a hozzáállásunkat akarja megváltoztatni ezekkel a feltűnő példákkal. Ne csak akkor adjunk valakinek, ha rákényszerítenek minket, hanem figyelmesen járjunk az emberek között, s vegyük észre azt, ha valakinek igazán szüksége van a segítségünkre. Ha így olvassuk például a szegény Lázárról szóló példabeszédet, világos magyarázatát kapjuk ezeknek a radikális jézusi kijelentéseknek. Hiszen Jézus itt sem valami betűről betűre megtartandó, formális előírást akar adni nekünk, hanem a magatartásunk lényegét szeretné átformálni, a szívünket alakítani. Ez az a jézusi hang, amit mindnyájan meghallottunk, amikor arra vállalkoztunk, hogy részt vegyünk a karitász munkájában – zárta beszédét a bíboros.

Forrás és fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .