Ferenc pápa egyiptomi látogatása

A konstantinápolyi pátriárka is elutazik Kairóba, hogy április 28-án és 29-én ott legyen Ferenc pápa mellett azon a békéről szóló nemzetközi konferencián, amelyet az al-Azhar iszlám egyetemen rendeznek. Közös látogatásával a két egyházfő  a  keresztények egysége és a vallásközi párbeszéd fontosságának újabb jelét kívánja adni.
Az ökumenikus és vallásközi párbeszéd a nehéz nemzetközi helyzet és a közelmúltban az egyiptomi kopt közösség ellen elkövetett merényletek, illetve a görög ortodox Szent Katalin-kolostor közelében történt fegyveres támadás ellenére is folytatódik.
A konstantinápolyi pátriárka április 16-án Isztambulban, a fanari patriarchális templomban, a húsvéti liturgián jelentette be utazását: „Engem is meghívott a kairói Al-Azhar Egyetem, április 28-án ott lehetek Ferenc pápával a találkozón.”
Ferenc pápa, Bartholomaiosz pátriárka és II. Tavadrosz kopt ortodox pátriárka együtt találkoznak Ahmad et-Tajjeb sejkkel, az al-Azhar főimámjával. Látogatásuk előrelépés a legtekintélyesebb szunnita vezetővel folytatott párbeszédben, aki elítéli a terrorizmust és a vallási fanatizmus minden formáját.
Ferenc pápa és Bartholomaiosz pátriárka kairói látogatásáról Athenagoras Fasiolo archimandrita (kolostori elöljáró – a szerk.), az olaszországi ortodox metropolita delegátusa (megbízott képviselője – a szerk.) nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak. Véleménye szerint a két legnagyobb keresztény Egyház közösen tesz tanúságot a békéről.
Azzal kapcsolatban, hogy vannak erők, amelyek éppen a béke ellen dolgoznak, amint az megmutatkozott a koptok ellen elkövetett merényletekben is, az archimandrita elmondta: minden vallás elsődleges fel­adata, hogy a híveknek megtanítsa, mit értünk a béke fogalma alatt. A béke koordináció, közös munka egy mindenkinek megfelelő és igaz­ságos út megtalálásáért, amely igaz­ságos életet biztosít.
Athenagoras Fasiolo hozzátette: A Nyugatnak bizonyára megvan a maga magyarázata arra, hogy miért születtek meg a fundamentalista irányzatok. A muszlim világnak is megvan a maga magyarázata arra vonatkozóan, hogy miért nem tudta bölcsebb gondolatok irányába terelni a kissé szabadon hagyott és magára maradt teológiát. Mindenkinek meg kell tennie a maga dolgát, különben visszafordíthatatlan helyzetbe kerülünk.
Athenagoras Fasiolo úgy fogalmazott: az egyiptomi látogatás a jelen pillanatban nehéz Ferenc pápának, az ökumenikus pátriárkának és minden más vallási vezetőnek is, akik jelen lesznek a találkozón. Nem tehetünk úgy, mintha nem vennénk észre sok hittestvérünk szenvedését a világ számos pontján. Ki kell mondanunk: a kereszténység napjainkban újra a világ legüldözöttebb vallása. Testvérekként kell beszélnünk egymással, és közösen kell eljutnunk a megoldásokig – zárta a Vatikáni Rádiónak adott interjúját Athenagoras Fasiolo archi­mand­rita.

Forrás: Vatikáni Rádió; Zenit.org

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .