Fenntartható és átfogó fejlődést sürgetve

Ferenc pápa amerikai útjának első hivatalos programjaként szerdán délelőtt a Fehér Házban felkereste Barack Obama elnököt. Az elnöki rezidencia előtti téren, húszezer vendég jelenlétében angol nyelvű beszéddel fordult az Egyesült Államok elnökéhez.
„Elnök úr! Hálás vagyok üdvözlő szavaiért, amelyeket minden amerikai nevében intézett hozzám. Mint kivándorló család fia örülök, hogy vendége lehetek ennek a nemzetnek, amelyet főleg hasonló családok építettek fel” – kezdte beszédét Ferenc pápa a Fehér Házban.
Ezek a napok, amelyek a találkozás és a párbeszéd jegyében zajlanak, alkalmat adnak arra, hogy a pápa meghallgassa az amerikai nép álmait és reményeit, és osztozzon azokban. Abban a megtiszteltetésben lesz része, hogy beszédet intézhet a Kongresszushoz, ahol, mint ennek az országnak a testvére, a bátorítás szavaival fordulhat mindazokhoz, akik arra kaptak meghívást, hogy irányítsák a nemzet politikai jövőjét, hűségben az alapítóelvekhez. Philadelphiában részt vesz a családok nyolcadik világtalálkozóján, amelynek célja, hogy ünnepelje és támogassa a házasság és a család intézményét, civilizációnk történelmének ebben a kritikus pillanatában.

Tartsák továbbra is tiszteletben a vallásszabadságot, amely az USA egyik legértékesebb vívmánya

„Elnök úr, az amerikai katolikusok, polgártársaikkal együtt elkötelezték magukat egy olyan társadalom építésében, amely valóban toleráns és befogadó, megvédi minden egyén és közösség jogait és visszautasítja az igazságtalan diszkrimináció bármilyen formáját” – folytatta beszédét a Szentatya. Ennek a nagy demokráciának számtalan jóakaratú tagjával együtt a katolikusok elvárják, hogy az erőfeszítések, amelyek egy igazságos és bölcsen rendezett társadalom építésére irányulnak, tartsák tiszteletben legfőbb aggodalmaikat és a vallásszabadsághoz kapcsolódó jogaikat. Ez a szabadság továbbra is Amerika egyik legértékesebb vívmánya. Mint ahogy az Egyesült Államok püspökei emlékeztettek erre, mindenki jó állampolgárként őrködjön ébren e szabadság megőrzésén és védelmezze bármitől, amely azt veszélyeztetné vagy kockára tenné.

Mindnyájan vállaljunk felelősséget a „közös otthon” gondozásában

A pápa ezután a környezetvédelem fontos témáját érintve ígéretesnek nevezte Obama elnöknek a légszennyezés csökkentésére irányuló kezdeményezését. A sürgősséget tekintve világosnak tűnik, hogy az éghajlatváltozás is olyan probléma, amelyet nem lehet a jövő nemzedékére hagyni. Ami a „közös otthonunk” gondozását illeti, a történelem kritikus pillanatához érkeztünk – állapította meg Ferenc pápa, majd idézett Laudato si’ kezdetű enciklikájából. Még időben vagyunk ahhoz, hogy fontolóra vegyük a változásokat, amelyek biztosítanak „egy fenntartható és átfogó fejlődést, mivel tudjuk, hogy a dolgok megváltozhatnak” (13).

A közös otthon a kirekesztetteket is magába foglalja

Ezek a változások részünkről azt igénylik, hogy komolyan és felelősségteljesen ismerjük fel: milyen típusú világot hagyhatunk nem pusztán gyermekeink számára, hanem azoknak a millióknak is, akik egy őket figyelmen kívül hagyó rendszerben élnek. Közös otthonunk része e kirekesztettek csoportjának, amely az égbe kiált, és ma erőteljesen kopogtat otthonainkban, városainkban, társadalmainkban. Martin Luther King tiszteletes bölcs szavaival elmondhatjuk, hogy mulasztást követtünk el egy kötelezvény visszafizetésében és most elérkezett az ideje, hogy pótoljuk ezt.
Hitünkből fakadóan tudjuk, hogy „a Teremtő nem hagy magunkra bennünket, soha nem visszakozik szeretet tervét illetően, nem bánja meg, hogy megteremtett bennünket. Az emberiség még rendelkezik azzal a képességgel, hogy együttműködjön közös otthonunk építésében” (Laudato si’, 13). Mint keresztények, akiket ez a bizonyosság hat át, elkötelezzük magunkat közös otthonunk tudatos és felelősségteljes ápolására.

Közösen törekedjenek az átfogó és befogadó fejlődés megvalósítására

A pápa utalt a közelmúltban tett erőfeszítésekre, amelyek a megszakított kapcsolatok kiengesztelődésére és az együttműködés új útjainak megnyitására irányultak emberi családunkban. Ezek pozitív lépések a kiengesztelődés, az igazságosság és a szabadság útján.  Ferenc pápa kívánsága, hogy e nagy nemzet minden jóakaratú férfija és nője támogassa a nemzetközi közösség erőfeszítéseit világunk legsebezhetőbbjeinek támogatásában, ösztönözzön a fejlődés átfogó és befogadó modelljeinek megvalósításra, hogy így fivéreink és nővéreink mindenütt megismerhessék a béke és a bőség áldásait, amelyeket Isten minden gyermekének kíván. Végül a következő szavakkal fejezte be a Fehér Házban mondott beszédét: „Elnök úr! Ismételten köszönöm önnek üdvözlő szavait és bizalommal tekintek ezek elé a napok elé az ön országában. Isten áldja meg Amerikát!” (VR)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .