Fenntartható divat

Gyökerei még a hippikorszakba nyúlnak vissza, amikor közkedveltek lettek a kézzel gyártott, a régi darabokat újrahasznosító ruhák, ékszerek. Az 1990-es években azután új lendületet hoztak az állatvédő mozgalmak, amelyek kampányt indítottak a szőrme- és bőrruhák ellen. Az ökodivat ma már nem csupán azt jelenti, hogy természetes, bionövényi, esetleg újrahasznosított anyagokat használnak fel, hanem azt is, hogy ügyelnek a környezetvédelemre, a társadalmi felelősségvállalásra, a méltó munkakörülményekre a gyártás során és a méltányos kereskedelemre.

A portlandi divathéten már 2005 óta szerepelnek ökoruhák. A világ legbefolyásosabb divatmagazinja, a Vogue pedig 2007 májusában közölt cikket e trendről. Ezt írták: egy olyan jelenséggel állunk szemben, amely több éven át megjelenhet a kollekciókban.

S nemcsak megjelenik, de egyre terjed. A világ vezető tervezői egymás után alkotnak „zöld” kollekciókat, és a divatdiktátornak számító hollywoodi hírességek között is sokan letették voksukat az ökoruhák mellett, például Natalie Portman, Cameron Diaz, Alicia Silverstone, Adrian Grenier, Jennifer Aniston vagy Salma Hayek. Ma már a konfekciót gyártó cégek termékei között is szép számmal találhatunk ökodarabokat, sőt egész márkák épülnek a fenntartható divatra.

Fotók: Kissimon István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .