Jó példa Észtországból

Észtország előbbre jár az környezettudatos életvitelben, mint mi. Honnan ered, minek köszönhető Önöknél ez a fajta tudatosság?

– Nyilván a szomszédos skandináv országok is hatottak ránk. Hiszen a környezettudatos életvitel képviselői között Svédország, Finnország, Dánia élen járnak. Ugyanakkor nálunk eleve közel áll az emberekhez a természet. A szokást, hogy egy észt ember hétvégén elmegy a hétvégi faházába, az iparosodás és a fogyasztói társadalom sem tudta kiirtani. Észtországban szigorúbb törvények is szabályozzák a környezetvédelmet, mint Magyarországon. Nálunk már régóta kötelező a szelektív hulladékgyűjtés. Ehhez természetesen a városvezetőknek is meg kellett tenniük a szükséges lépéseket. Úgy látom, Magyarországon sokszor ez is probléma. Hiszen hiába szeretné a városlakó szelektíven gyűjteni a hulladékát, ha nincsen a környezetében ehhez szükséges hulladékgyűjtő.


Ami a törvényhozóink, városvezetőink felelőssége és dolga lenne, azt természetesen nem vagy csak kismértékben tudjuk befolyásolni. Állampolgárként azonban sok minden rajtunk is múlik. Mi az, amit az észt emberektől megtanulhatnánk?

– Nagyon fontosnak tartom, hogy nálunk a kis és nagyobb lakóközösségek minden tavasszal nekiállnak takarítani. Mozgalomszerűen összeállnak, és rendbe teszik az utcájukat, a hozzájuk közel eső parkokat. Nem várnak az államra. Maguk is tesznek a környezetük tisztaságáért. Ezek a tavaszi nagytakarítások ráadásul közelebb is hozzák egymáshoz az egy utcában élőket. A rendrakásba bekapcsolódnak a gyerekek is. Az sem utolsó szempont, hogy amit fáradságos munkával saját magunk takarítunk ki, arra jobban oda is figyelünk a hétköznapokban. Ráadásul ehhez pénz sem kell.

Az észt gyerekek az iskolában is többet hallanak a környezettudatos életvitelről?

– Igen, nálunk játékos módon már az óvodában is tanítják a gyerekeket erre. Ugyanakkor azt vallom, hogy mint minden, ez is leginkább a családban tanulható meg. Ha otthon azt látja a gyerek, hogy elzárjuk a csapot, amikor fogat mosunk, már sokat tettünk a környezettudatos nevelésért és a környezetünkért.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .