Fedezzük fel!

A Dombóvárhoz tartozó üdülőterületen, Gunarason néhány évvel ezelőtt készült el a száz személy befogadására alkalmas kápolna. Az építési költségek nagy részét Papp Zoltán cégvezető finanszírozta, ám számos önzetlen felajánlás is érkezett. Volt, aki a szakipari munkák árából engedett, vagy térítésmentesen végezte el egyik-másik munkafolyamatot, s volt, aki díszkaput vagy Mária-szobrot adományozott a templomnak. A felajánlások összértéke meghaladta a hétmillió forintot. Az épület stabil, fémvázas, hiszen a dombóvári cégvezető szerkezetépítő vállalkozást működtet. Régebben megfogadta, ha cége húszéves lesz, kápolnát építenek, hálát adva Istennek a tőle kapott egészségért és tehetségért.


A 2010-ben felszentelt kápolna védőszentje a tanító, író, gregoriánének-gyűjtő Nagy Szent Gergely pápa lett. Itthon csupán néhány patrocíniumát ismerjük, ennek oka, hogy ünnepe a nagyböjt közepére esik, s ilyenkor nem lehet igazi búcsút ülni. 1969-ben ezért szeptember 3- ára, Nagy Szent Gergely püspökké szentelésének napjára helyezték át a búcsút, ám a Gergely név népszerűsége miatt az ünnep eredeti helyén, március 12-énél szerepel. Az egykori egyházfőhöz fohászkodnak a diákok, a tanárok, az énekesek, a zenészek, az építészek és a betegek is.

Gunaras gyógyvizéről híres, s azt már régóta tudjuk, a testi épüléshez, a teljes gyógyuláshoz elengedhetetlen a lelki egészség. A dombóvári római katolikus plébániához tartozó gunarasi kápolnában nyaranta (június 1. és augusztus 31. között), amikor fürdővendégek ezrei pihennek ott, minden vasárnap este hét órakor tartanak szentmisét.

Fotó: Fuji Foto Centrum (Dombóvár)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .