Faültetéssel emlékeztek Kelemen Didákra Miskolcon

Kelemen Didák 1702-ben lépett be a minorita rendbe, ekkor vette fel a Didák nevet. 1717-ben tartományfőnök lett. Élete során templomokat, iskolákat építtetett, gondoskodott az árvákról és az öregekről. Az általa emelt minorita templomban helyezték örök nyugalomra. Boldoggáavatási eljárását, amely napjainkban is zajlik, az akkori erdélyi püspök kezdeményezte 1794-ben.
Halála évfordulóján, április 28-án Kelemen Didák-emléknapot tartottak a miskolci minorita templomban. Az eseményre az erdélyi Kézdialmásról (Baksafalva), Didák atya szülőfalujából is érkeztek zarándokok, Kopácsi Ferenc plébános vezetésével.
A megemlékezés Szalkai Zoltán József, a minorita templom plébánosa köszöntőszavaival kezdődött, majd a templomépítő sírjánál imádkoztak. Baksafalva csillaga címmel irodalmi műsor hangzott el a Versbarátok Köre előadásában. Mint minden évben, idén is sor került a Kelemen Didák-díj átadására, melyet tizenegy évvel ezelőtt Kalna Zsolt egykori minorita tartományfőnök alapított. Idén a díjat Czikora Ágnes újságíró vehette át a plébánostól.
A vasárnap délelőtti program ünnepi szentmisével folytatódott, amelyet Szalkai Zoltán József és Kopácsi Ferenc plébánosok mutattak be. A szentmisét koncert követte, melyen a Cardinal Mindszenty kórus és a Szent Ferenc kórus közreműködött, Gergely Péter Pál vezényletével.
Az ünneplők megkoszorúzták a templom melletti Földes Ferenc Gimnázium falán lévő Kelemen Didák-emléktáblát. Mások mellett a minorita rend, a plébániai közösség tagjai, Miskolc város önkormányzata nevében Kriza Ákos polgármester, a kézdialmási zarándokok, valamint a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit.
A délelőtti programban ugyan nem szerepelt, de kedves meglepetés volt a jelenlévők számára, hogy az Erdélyből érkező zarándokok egy kis ezüstfenyő-csemetét hoztak el Miskolcra, melyet Didák atya tiszteletére a rendház előtti parkban ültettek el.

Szöveg és kép: Fojtán László

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .