Ez is tisztázandó a hit évében

Kurt Appel, az alapvető hittan professzora szerint a nagy egyházak és vallásközösségek eddig elmulasztották elemezni az európai egységfolyamat teológiai és történelemfilozófiai jelentőségét. Most, a Nobel-békedíj Európai Uniónak adományozása után itt az ideje „behozni” ezt az elmaradást.
„Európa lényegéhez tartozik, hogy túlmutat önmagán” – hangsúlyozza Appel. Ezért is oly fontos tisztáznunk, milyen emberképen alapszik az európai egységtörekvés, milyen Európa-képpel rendelkeznek a vallások, hol a helye Európa életében a hívő embernek, a hitnek, és mivel gazdagítják a vallási közösségek a kontinens értékvilágát.

A kongresszus előadói olasz, német, amerikai, osztrák és norvég szakemberek, szociológusok, teológusok, filozófusok lesznek. Az iszlám és a zsidóság képviselői is professzorok lesznek. Kissé furcsállhatjuk azonban, hogy a Lajtától keletre eső Európa szemléletéről a meghirdetett program szerint nem a helyileg illetékes szakemberek egyike, hanem az osztrák Erhard Busek ad majd elő. A volt osztrák alkancellár ugyan kiválóan tájékozott ember, de Európa nem ér véget az egykori vasfüggöny nyomvonalánál.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..