Európai Unió

Az Európai Unió püspöki bizottsága, a COMECE elnöke. Ferenc pápa tavaly áprilisban meghívta a nyolctagú bíborosi tanácsba, március 8-án pedig rábízta az új gazdasági tanács koordinátori feladatait.

 

Amikor Zollitsch érsek közölte a sajtóval utóda megválasztásának hírét, Marx bíboros bejelentette, hogy a konferencia szóvivője kíván lenni, és püspöktestvéreivel közösségben akar cselekedni. Folytatja Zollitsch érseknek a papi visszaéléseket követően megkezdett párbeszédfolyamatát. „A püspöki konferencia elnöke nem Németország pápája” – hangsúlyozta.

 

Angela Merkel szövetségi kancellár és a közélet más vezetői, valamint az evangélikus egyházi vezetők már március 8-án kifejezték jókívánságaikat Reinhard Marx bíborosnak. (KAP)


A poznani érsek a lengyel püspöki kar élén

 

A lengyel püspöki konferencia március 12-én Stanisław Gadecki poznani érseket választotta elnökévé, miután Józef Michalik, Przemyśl érseke tíz év után már nem volt újraválasztható. Gadecki érsek eddig a püspöki konferencia helyettes elnöki tisztét töltötte be. A lengyel püspöki karnak százharminc tagja van. (AP)

 

A spanyol püspöki testület új vezetője

 

Ricardo Blázquez Pérez, Valladolid hetvenegy éves érseke lett március 12-én a hetvenkilenc tagú spanyol püspöki konferencia három évre megválasztott elnöke. 2005-től 2008-ig már betöltötte ezt a tisztséget. Az első fordulóban választották meg Antonio María Rouco Varela madridi bíboros érsek utódává. Blázquez Pérez teológiai tanulmányait Rómában és Németországban végezte, később a Salamancai Egyetemen tanított. 1987-től püspök, 2010-től Valladolid érseke. A spanyol püspöki konferencia új elnöke a következőket nyilatkozta Ferenc pápáról: személyiségében is Isten ajándéka ő az egyháznak. A püspöki konferencia szoros szeretetközösségben van vele. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .