Európai Unió

Aldo Giordano, a Szentszék Európa Tanács melletti állandó megfigyelője hangsúlyozta, hogy az európai szinten napjainkban megvitatott kérdések, így a vallásszabadság, a család, az életvédelem, a bevándorlás és az emberi jogok témái a délkelet-európai országok számára is nagyon fontosak. Giordano lényegesnek tartja, hogy az egyházak, a keresztények hozzáértéssel foglalkozzanak ezekkel a problémákkal, és jelen legyenek azokon a helyeken, ahol a döntéseket hozzák.



A gyűlés résztvevői találkoznak az Európa Tanács több vezető tagjával. Különleges jelentőségű esemény lesz a szentmise Európáért, amelyet március 7-én mutatnak be a város székesegyházában. Meghívják az alkalomra az európai parlamenti képviselőket, a nagyköveteket, az Európa Tanács tisztségviselőit, valamint az Emberi Jogok Európai Bíróságának bíráit is. (MK)

Német püspökök a teológiai képzésről

A német püspöki konferencia Regensburgban tartott tavaszi ülésén, február 29-én Karl Lehmann bíboros kifejtette, hogy a teológusoknak két kísértést kell legyőzniük: egyrészt nem szabad elvesztegetni a keresztény tanítás erejét, másrészt a hitet az egyházzal egyetértésben kell értelmezniük, az emberek elfogadásával. Alázat, szerénység és párbeszédkészség a katolikus teológia alapfeltételei.

Egy tanulmány szerint az elmúlt tizenöt évben felére csökkent a teológiai hallgatók száma a húsz németországi teológiai karon és a harmincnégy egyházi és állami teológiai intézetben. A női hallgatók száma különösen gyorsan csökken. (KNA)

Elhunyt a középkori szerzetesség bencés tudósa

A montefanói remeteségben hetvenhét éves korában elhunyt február 26-án Réginald Grégoire belga bencés szerzetes. 1957-től közel harminc éven át volt a vatikáni államtitkárság munkatársa, emellett egyetemi tanárként is működött. Főként a bencés szerzetesi élettel foglalkozott. (VR)

A belgrádi érsek Szerbia tagjelöltségéről

 Stanislav Hocevar belgrádi érsekSzerbia nagy esélyeként és a jövőre vonatkozó jó jelként értékelte Szerbia EU-tagjelöltségét. „Nem vagyunk szegény ország, de természeti erőforrásainkat sokkal hatékonyabban kell hasznosítanunk, és ehhez az Európai Unió sokkal jobb feltételeket nyújthat” – mondta. A szerbek többsége elképzelhetetlennek tartja, hogy az európai politika ne folytasson párbeszédet a szerb ortodox kereszténységgel. (KNA)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .