Európa

A muzulmánok jelenléte különböző az egyes európai országokban. Vannak olyan államok, ahol ez régi tradíciókra vezethető vissza, másutt viszont a migráció következtében növekszik a számuk – állapította meg a CCEE főtitkára, P. Duarte da Cunha. Nagy szükség volt arra, hogy összehívjuk most először a felelősöket és felmérjük a keresztény–muzulmán párbeszéd helyzetét, annak kihívásait Európában. A katolikus intézmények (kutatóközpontok, társadalmi és oktató szervezetek) és a püspöki konferenciák közös munkájáról volt szó. Nagyobb elkötelezettséget várunk a muzulmánoktól a vallásszabadság terén. Ezt állapította meg többek között Jean-Louis Tauran bíboros, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke Bordeaux-ban. Jean Pierre Ricard bíboros, bordeaux-i érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnökhelyettese szerint Európának hallatlan nagy felelőssége van abban, hogy megmutassa a világnak: keresztények és muzulmánok békésen, harmóniában együtt tudnak élni.

Csehországi pápalátogatás

Húsz évvel a „bársonyos forradalom” után, ez év szeptember 27-ére több százezer csehországi és szlovákiai hívőt várnak Brno repülőterére, XVI. Benedek pápa szentmiséjére. A pápával együttmisézők között több, egykor titokban szentelt pap is lesz. Erről tájékoztatott Vaclav Maly prágai segédpüspök április 27-én Bécsben. Ő a szeptember 26-tól 28-ig tartó csehországi pápalátogatás felelőse a püspöki konferenciában.

Az európai polgárok az EP képviselőihez

A parlamenti képviselők megválaszthatóságának feltételei és az erkölcsi tisztaság, a fogyasztók védelme, az alternatív energiaforrások használatának támogatása és a munkaügyi politika védelme – ezekről tanácskozott száz olasz állampolgár két napon keresztül Rómában, hogy összegyűjtse azt a tíz javaslatot, amelyeket az Európai Unióhoz intézett. A tízpontos javaslatot októberben bocsátják az Európai Parlament elé. A javaslatok összeállításához 19 és 72 év közötti polgárokat kérdeztek meg különböző tartományokból. Az Olaszországban összegyűjtött pontok közül kiemelkedik az a kérés, hogy tegyék nyilvánossá a parlamenti képviselők jelenléti listáját, erkölcsi bizonyítványát és bértáblájukat. A megkérdezettek igényelnék, hogy a képviselők támogassák a megújuló energiaforrások fejlesztését. Felmerült az a kérés is, hogy hozzanak létre egy olyan szervezetet, amely ellenőrzi és felügyeli – az Európai Központi Bankkal együttműködve – a bankokra vonatkozó nemzeti törvénykezést, biztosítva a pénzügyi műveletek áttekinthetőségét, és meghatározza a bankok beruházási határait. És nem utolsósorban egy olyan európai uniós ügynökségre lenne szükség, amely foglalkozik a munkaügyi politikával.

A Karitász a munkanélküliekért

Michael Landau bécsi karitászigazgató azzal a sürgető felhívással fordult a kormányhoz, hogy „a szükség idején ne csak a bankokat és vállalatokat segítse, hanem mindenekelőtt a szociális értelemben leggyengébbekről, a munkanélküliekről ne feledkezzék el”. Az osztrák munkanélküliek száma 258 ezer, és a válság még nem érte el mélypontját. A bécsi karitász jelenleg 270 személyt foglalkoztat, míg tavaly még hétszázat.

 

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, a KAP, a KNA, a La Croix, a Jeruzsálemi Latin Patriarchátus információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .