Hűsítő lugasok

Némi kézügyességgel és leleménnyel viszonylag olcsón megépíthetünk, fabrikálhatunk ilyeneket, de sokszor elegendő egy köteg zsineget párhuzamosan kifeszíteni, és máris növénysátorban érezhetjük magunkat. Okos energetikusok kiszámították, hogy ha például a ház keleti és déli falát befuttatják növényekkel, a lakás belső hőmérséklete 4-6 falacsonyabb lesz nyáron, télen pedig – feltéve, hogy örökzöld növény borítja – ugyanennyivel több meleg marad bent a szobákban. Dráguló energiaárak mellett ez nem kis megtakarítás! Milyen növényeket válasszunk?

Évelő cserjék

Nálunk sokan ódzkodnak a házfalak növénnyel való befuttatásától, mert úgy tartják, hogy rongálja a vakolatot. Frissen vakolt felületek befuttatására célszerű olyan növényeket választani, amelyek léggyökerei nem fúródnak a falba, hanem kacsokkal kapaszkodnak a falra szerelt rácsra. Ilyen például a vadszőlő, a trombitafolyondár vagy a bódító virágillatot árasztó lilaakác.
Pergolákra a futórózsa, a borostyán és az iszalag (Clematis) kívánkozik. Meg kell említeni a szélsebesen növekedő görögtekercset is (Periploca), ám meggondolandó ilyet telepíteni, mert föld alatti gyökerei képesek még a harmadik szomszédig is elkúszni. Fényes, lándzsa alakú levelei és barnás-lilás csillagvirágai miatt viszont szép dísze lehet a pergolának. Engedtessék meg egy személyes élmény: kerítésünk mellett van egy ronda beton villanyoszlop, amelyre galád módon felfuttattam a görögtekercset. Gyönyörű volt! Hat-nyolc méteres magasságig zöldbe burkolózott a „műtárgy”. Az Elektromos Művek nem lelkesedett az ötletért…

Egy nyáron át árnyékolók

Nagyanyáink még ismerték és vetették a szagos bükkönyt (Lathyrus odorata), ma újra van becsülete, ugyanis sok fajtáját kínálják a kertészetek és a magüzletek. Nemcsak a virágok fantasztikus változatossága, de illatuk miatt is érdemes elvetni magvaikat. És ne feledkezzünk meg a futóbabokról sem! A tarkabarka magvú fejtőbabnak gyönyörű, lilás-piros-fehér virágai vannak, és milyen finom bableves készülhet belőle! Nemcsak árnyékoló növényként vethetjük, de „elkendőzhetünk” általa ócska sufnit, intim kertrészeket, mint például a mosott ruha teregetőjét, vagy a szomszéd vizsla tekintetét.
Bármit választunk is árnyékoló növényként, adjunk neki tápanyagban gazdag földet, és öntözzük bőségesen!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .