„Európa atyja”, a szent politikus

Ötven esztendővel ezelőtt hunyt el. Most a Szent Benedekről, Európa védőszentjéről nevezett metzi intézet rendezett róla konferenciát, melynek keretében Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke előadásában azt fejtette ki, milyen Európát kívánt alakítani Robert Schuman. A népek olyan közösségét, melyet a keresztény gyökerek egyesítenek.

Schuman 1958-tól 1960-ig első elnöke volt e parlamentnek. Röviddel halála előtt adták itt neki az „Európa atyja” megtisztelő címet.

Schuman Luxemburgban született 1886-ban. Lotaringiai francia volt tehát, akire a német kultúra is hatott. Arra született, hogy a német francia európai megbékélés prófétája legyen. Szülei korán meghaltak, és akkor arra gondolt, hogy pap lesz. Barátaival azonban később a korszerű világi kereszténység mellett döntöttek. Sokoldalúan képzett jogászként indult a pályafutása.


Az I. világháborúban Lotaringia 1871 óta német terület lévén a német hadseregbe sorozták be. 1918-ban Metzben lett ügyvéd. Hamarosan politikai tevékenységbe is fogott. 1919-ben már a nemzetgyűlés képviselője volt.

A húszas években azután a kereszténydemokrata felfogású európai politikusok egyre inkább egymásra találtak. Schuman már ekkor kereste és megtalálta későbbi küzdőtársait. De előbb még a II. világháború poklát szenvedte végig Európa.

Schumant 1940-ben letartóztatták a németek. 1942 augusztusában sikerült megszöknie, és bencés szerzeteseknél rejtőzött el, akikkel már egyetemista korában kapcsolatba került. Később részt vett az ellenállásban.

1947-től 1953-ig a gyakran változó kormányokban volt előbb pénzügyminiszter, majd miniszterelnök és külügyminiszter. A gaullista ellenzék erősödő támadásai ellenére nagy körültekintéssel és energiával dolgozott az európai egységen és a német francia közeledésen.

Az egység első lépése az úgynevezett montánunió volt, a szén- és acélközösség, mely akadálya lehetett a hadiiparok egymás ellen fordításának. Az úgynevezett Schuman-terv lépésről lépésre építette ki az európai együttműködést.

1961 telén esti sétája során szívinfarktust kapott, és egész éjjel segítség nélkül feküdt a jéghideg földön. Többé nem épült fel egészen. Metz közeli házában hunyt el hetvenhét éves korában.

1989-ben megindult boldoggáavatási ügye. Az ügy befejezéséhez egy közbenjárására történt csodára volna szükség. Igaz, vannak olyanok is, akik az Európai Unió minden belső vita ellenére való fennállását valódi csodának minősítik…

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .