A szentatya levele a G20-as találkozó alkalmából

A pápa levelében utalt arra, hogy a G20-ak idén elkötelezték magukat a nemzetközi pénzügyi szervezetek reformjának megszilárdítása iránt, és elhatározták, hogy egyetértésre jutnak a jelenlegi körülményeknek megfelelő pénzügyi sztenderdek kialakítását illetően. A világgazdaság csak akkor fog fejlődni, ha az időstől a meg nem született gyermekig mindenki számára meglesznek a feltételei a méltóságban leélt életnek, s ha ezzel a lehetőséggel majd nem csupán a G20 országainak állampolgárai élhetnek, hanem a Föld valamennyi lakója, még azok is, akik szélsőséges szociális körülmények között vagy távoli helyeken élnek.


A világot sújtó számos fegyveres konfliktus miatt naponta szembesülünk a nyomor, az éhezés, a betegségek és a halál drámai képeivel. Béke nélkül nem lehetséges semmiféle gazdasági fejlődés. Az erőszak sosem vezet el a békéhez, amely a fejlődés nélkülözhetetlen feltétele.

A találkozón bizonyára nem feledkeznek meg a közel-keleti helyzetről, és különösképpen nagy figyelmet fordítanak Szíriára. Tagadhatatlan, hogy a szíriai konfliktusban kezdettől fogva bizonyos egyoldalú érdekek kerültek előtérbe, s ez meggátolta egy olyan megoldás keresését, amellyel elkerülhető lett volna a ma kibontakozó értelmetlen öldöklés. A G20-as országok vezetői nem maradhatnak közömbösek a szíriai nép szenvedése iránt. Az országban uralkodó drámai helyzet már így is túl hosszú ideje tart, és azzal a veszéllyel fenyeget, hogy még nagyobb megpróbáltatások elé állítja a viszály sújtotta régiót, amelynek óriási szüksége van a békére – hangsúlyozza a G20-ak tanácskozására küldött levelében Ferenc pápa.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .