Európa

A Szentszék által elindított nyitásra, a négy lefebvriánus püspök kiközösítésének megsemmisítésére reagálva Fellay püspök kifejtette, hogy a közösség „köztes állapotban” van. Bár a sajtóban sokat hallat magáról a Marcel Lefebvre érsek által alapított közösség, valójában négyszázötven papjával a világ papjainak töredékét, 0,1 százalékát alkotja. Várhatóan hamarosan közzéteszik azt a motu propriót, amely a párbeszéd lényeges pontjait és további irányát jelöli ki.

A lengyel közszolgálati média és a keresztény értékek

Törvényi rendelkezés értelmében Lengyelország közszolgálati televízió- és rádiótársaságait arra kell kötelezni, hogy támogassák a keresztény értékeket. A lengyel parlament június 24-én nagy többséggel fogadta el azt az indítványt, melynek értelmében a médiatörvény módosítására van szükség. Szakértői vélemények szerint azonban ez kevés változást jelent majd a gyakorlatban.

Spanyolországi abortuszvita

A Maria Teresa Fernandez de la Vega miniszterelnök (képünkön) vezette spanyol szocialista kormány abortuszt liberalizáló terveit bírálók között természetesen vezető szerepet tölt be a katolikus egyház. A püspökök arra figyelmeztették a parlamenti képviselőket, hogy a törvényt katolikus hívő nem szavazhatja meg. A törvényjavaslat a terhesség tizennegyedik hetéig engedélyezi az abortuszt. A magzat sérült volta vagy az anya egészségügyi veszélyeztetettsége esetén a terhesség huszonkettedik hetéig megengedhető volna a művi vetélés. Az eddigi törvény szerint csak nemi erőszak esetén, a magzat sérült volta és az anya veszélyeztetettsége miatt.

Kereszt a nyakláncon

Helen Slatter, negyvenhárom éves brit katolikus világi betegápoló nővér felmondott, mert a kórházvezetés megtiltotta számára, hogy szolgálata alatt nyakában hordja aranyfeszületét. A tilalmat azzal indokolták, hogy az az általános ékszerviselési tilalom körébe tartozik. A nővér inkább állásáról mondott le, hogysem megváljon feszületétől.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA, valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .