Eucharisztikus felvonulás Louisianában

Fotó: Community of Jesus Crucified/Facebook

 

Idén ötödik alkalommal rendezték meg a „Fête-Dieu du Teche” (teche-i úrnapja) elnevezésű hajós körmenetet a Teche folyó vizén. Mária mennybevétele minden katolikus számára nagy ünnep, ám még inkább az a loui­sia­nai híveknek: Acadia­­nának és lakóinak ugyanis a Szűzanya a védőszentje.
Acadiana a hivatalos neve az egyébként inkább Cajun néven ismert régiónak francia- Louisianában, ahova 254 évvel ezelőtt a Francia-kanadai bevándorlók vitték el a katolicizmust. A ma „Kanada tengeri tartományai” néven ismert vidékről a britek elűzték – kitelepítették – a katolikus francia telepeseket, akiknek egy része Louisianába menekült, s leszármazottaik ma is őrzik identitásukat.
Az esemény szervezője, Michael Champagne CJC sajtóközleménye szerint a vízi felvonulás mintegy újra megidézi az acadianai ősök több mint 250 évvel ezelőtti utazását. A XVIII. század közepén az acadianaiak Új-Skóciában (Nova Scotia) telepedtek le, ahol üldözést szenvedtek a hitükért, s végül száműzték őket. Hajókkal hagyták el Kanadát, és közülük sokan végül Louisianában telepedtek le. A velük együtt érkező papjuk alapította a Tours-i Szent Márton-templomot; Martinville városa valószínűleg erről az épületről kapta a nevét. A 38 mérföldes idei eucharisztikus felvonuláson több száz hajó és több ezer gyalogos zarándok vett részt. A nyitó szentmisét Douglas Deshotel püspök mutatta be, aki az új evangelizáció kiváló lehetőségének tartja az Eucharisztia ilyen formájú ünneplését.
A mise után kezdődött a hajós felvonulás. Az Eucharisztiát vivő hajó haladt az élen, egy másik hajó pedig a Mária mennybevétele-szobrot vitte. A menet több helyen is megállt, a résztvevők szabadtéri oltároknál imádkozták a rózsafüzért, majd a pap megáldotta őket az Oltáriszentséggel. Gyónásra is lehetőségük nyílt.
Jeremy Zipple SJ, aki 2017-ben New Yorkból érkezett az ünnepnapra, „hihetetlenül megindítónak” nevezte az egész napos ceremóniát. Hangsúlyozta, milyen szép, amikor a város valamennyi lakója összegyűlik, és együtt imádkozik.
Ferenc pápa döntése értelmében idén teljes búcsúban részesültek a teche-i úrnapja résztvevői.

Forrás: Aleteia.org
Fordította: Verestói Nárcisz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .