Esztergomban ülésezett a magyar és a román püspöki konferencia állandó tanácsa

A Romániai Püspöki Konferencia (Con­fe­rinţa Episcopală Romănă) küldöttségét Ioan Robu bukaresti érsek, a testület elnöke; Vasile Bizău, Máramaros görögkatolikus püspöke; Böcskei László nagyváradi püspök és Francisc Ungureanu titkár alkotta. A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke; Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek; Ter­nyák Csaba egri érsek; Udvardy György vesz­prémi érsek és Tóth Tamás titkár képviselte.
Idén, húsz évvel Szent II. János Pál pápa bukaresti látogatása után Ferenc pápának lehetősége nyílt arra, hogy meglátogassa Románia tradicionális helyszíneit. A két püspöki konferencia háláját fejezi ki a Szentatyának azért az üzenetért, amelyet a látogatása adott a katolikusoknak ezzel a mottóval: „Járjunk együtt az úton.”
A testvéri találkozó során a jelenlévők tájékoztatást kaptak a 2020 szeptemberében Budapesten rendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről és programjairól. Az eseményre számos csoport érkezik Romániából, azért is, hogy részt vehessenek a nyitómise keretében a közös elsőáldozáson.
A találkozó témái a misszió, a kisebbségek lelkipásztori gondozása és más aktuális kérdések voltak.
Az összejövetel közös szentmisével ért véget az esztergomi bazilikában, ahol a jelenlévők közösen elimádkozták a Nemzetközi Eu-
charisztikus Kongresszus hivatalos imáját.
A következő találkozó házigazdája a Romániai Püspöki Konferencia lesz, 2020. október 26. és 27. között.

Tóth Tamás, az MKPK titkára
Forrás és fotó: MKPK Titkárság

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .