Észak-iraki közelkép

Észak-Irak a kurdok autonóm tartománya, melynek Erbil a székhelye. Ez a terület biztonságosnak mondható, 2007 óta itt egyetlen merénylet sem volt.

Moszul városára és a Ninivei-síkságra azonban ez az állítás már csak részben érvényes. A kurd biztonsági erők igyekeznek gondoskodni a régió nyugalmáról. A kormányerők is ezzel a szándékkal űzték el innen a szélsőséges iszlamista erőket. A térségben azonban sajnos egyre több a menekült, és a gazdaság is stagnál. Moszulban és a Ninivei-síkságon csak a legszegényebb keresztények maradtak meg. Aki csak tehette, külföldre vagy a kurd autonóm területre menekült. Moszul óvárosában már csupán mintegy hétszáz keresztény család él. A Ninivei-síkságon körülbelül húsz falu és kisváros van, amelyekben kis számban keresztények is laknak.


Szíria Irakkal határos részén is kurdok élnek. A szír polgárháború két éve alatt naponta hét-kilencszáz, összesen mintegy háromszázezer ember menekült át Irakba. Többségük most visszatér az időközben biztonságosabbá vált területekre.

Botrányos tény, hogy a nemzetközi közösség magára hagyta a kurd autonóm területet a menekültek ellátása terén. A probléma nagyságát jól érzékeltetik a következő számadatok: az egyik menekülttáborban 2012 júniusában még tizenkétezer ember élt, novemberben ötvenezer, ma pedig már nyolcvanezer.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .