Vatikán

A Szentatya a kollegialitásról

Ferenc pápa a püspöki szinódus tanácsa előtt úgy fogalmazott: „Bízzunk abban, hogy a szinódus a püspökök egymás közötti és Róma püspökével folytatott párbeszéde és a kollegiális együttműködés irányában fog továbbfejlődni.” A püspöki szinódust 1965-ben VI. Pál pápa hozta létre. A tanácsadó testület első teljes ülésére 1967-ben került sor. A hitről és hitterjesztésről szóló legutóbbi, 2012 októberében tartott ülés összefoglalóján még dolgozik a pápa. (KNA)

Két pápa közös encikliklája

Ferenc pápa a püspöki szinódus tanácsa előtt bejelentette, hogy befejezi a hitről szóló, XVI. Benedek által előkészített enciklikát, amely a két pápa közös tanító körleveleként fog megjelenni. Első saját apostoli levele Beati pauperes (Boldogok a szegények) címmel a szegénység szelleméről szól majd, de a témához nem ideológiai vagy szociológiai-politikai szempontból közelít, hanem az evangélium szellemében. (KAP)

A pápa nem beteg

Nem betegség miatt mondta le a szentatya a RAI szimfonikus zenekarának koncertjén való részvételt – tájékoztatott a vatikáni szóvivő. Ferenc pápa a tervek szerint jelen akart lenni Beethoven IX. szimfóniájának előadásán, de váratlan munkája jött közbe. Másnap, június 23-án már valamennyi programján részt vett. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .