Erkölcsteológia mindenkinek

Németh Gábor az engedelmesség fogalmát járja körül. Más írások nagyobb ívű tudományos elemzéseket adnak, így Papp Miklós írása, amely a morálteológia és a dogmatika viszonyát elemzi. Személyesen is megérintő Tarjányi Zoltán tanulmánya, amely arról beszél, vajon hogyan alakulhat ki valakiben a személyes istenhit, s ehhez milyen módon járul hozzá a megerősödés az erényekben.


A kötet más szerzői napjaink konkrét problémáira reflektálnak. Beran Ferenc a közjó fogalmáról ír; Gruber László a katolikus egyház és a pedofília kapcsolatát elemzi. Harsányi Pál Ottó OFM a boldogságkeresést, illetve a fogyasztói magatartás jellemzőit ütközteti a keresztény emberképpel. Orbán Szabolcs a nemzeti kisebbségek és az egyház viszonyát taglalja, Soltész János pedig a házasság előtti szexualitás kérdéseire keres válaszokat.

Az ETK új kötete Eric Osborn hiánypótló munkája: idehaza az első olyan könyv, amely kizárólag a kezdeti keresztény századok erkölcsteológiai problémafelvetéseivel és megoldásaikkal foglalkozik. A szakmában régóta alapműnek tekintett kötet eredeti megjelenése után negyven évvel kerülhet magyar nyelven is a morálteológia elhivatott tanulmányozói kezébe.

(Erkölcsteológiai Tanulmányok XIV., Jel Kiadó, 2013; Eric Osborn: Erkölcsi minták az ókeresztény gondolkodásban, Erkölcsteológiai Könyvtár, Jel Kiadó, 2013)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..