Erkölcsi támogatás a katonák számára…

Az aláírást követő beszédében Szekeres Imre méltatta a tizenöt évvel ezelőtt létrejött megállapodást, majd kitért az időközben beállt változásokra is: 1999-ben Magyarország csatlakozott a NATO-hoz, 2004 novemberében pedig áttértünk az önkéntes haderőre. Ezek a változások tették szükségessé a korábban megfogalmazott szándékok mostani megerősítését.

A 2004-es átalakítást követően alapvetően megváltoztak a katonai szolgálatra vonatkozó törvények, a katonai életforma, a katonalelkészi tevékenység feltételrendszere. A honvédelmi vezetés a 2007. áprilisi Magyar-Vatikáni Vegyes bizottság ülésén már megfogalmazta, hogy nyitott minden megoldási javaslatra.

Azóta új, fontos feladatként jelentkeztek a külföldi missziók is. A hazától, családtól távol a katonák vallásgyakorlása lehetőségeinek szavatolására fokozottabban kell figyelni. Lelki gondozásukban, problémáik kezelésében nagy segítséget nyújt a tábori lelkészi szolgálat. Juliusz Janusz apostoli nuncius beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a memorandum szövegének írásba foglalásához. Külön elismerését fejezte ki Szekeres Imre honvédelmi miniszternek, Hiller István oktatási és kulturális miniszternek és Erdő Péter bíborosnak.

Az apostoli nuncius leszögezte, hogy a most aláírt memorandum nem módosítja az 1994-es megállapodást, hanem adekvát értelmezést ad tartalmának a célból, hogy a mai konkrét helyzetre alkalmazza azt. Az egyház számára fontos volt, hogy ez alkalommal garantálja a Katonai Ordinariátus működését egy olyan tábori püspököt javasolva, aki nem lép katonai pályára, de el fogja látni a katonák rendszeres lelkipásztori szolgálatát. „Az egyház fontos szerepet tölt be azon vallási és tradicionális értékek megőrzésében, amelyeket a magyarok identitásuk és történelmük részeként ismernek el” – állapította meg Juliusz Janusz érsek. Hangsúlyozta: a memorandum alapvető célja, hogy az abban foglaltak alapján garantálja a jelenlegi helyzetben az itthon és a külföldön szolgáló katonák és családtagjaik lelkipásztori ellátását. Fontos látni, hogy a kormány elismeri és értékeli a katonák közötti lelkipásztorkodást. A lelkipásztori szolgálat a katonák számára erkölcsi támogatást jelent sokat kívánó és életveszélyes hivatásuk gyakorlása közben – jelentette ki az apostoli nuncius, aki befejezésül eredményes együttműködést kívánt Bíró László püspöknek a Honvédelmi Minisztériummal.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .