Felelősségünk hazánk és a világ jövőjéért

A tanácskozáson a vendég főpásztorok beszámoltak a helyi egyházak aktuális kérdéseiről, problémáiról. A konferencia ülése alatt Sólyom László köztársasági elnök fogadta a magyarországi és a határon túli magyar egyházi méltóságokat. A találkozón részt vett Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke, Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyés püspök, Mohos Gábor, az MKPK titkára, valamint a határon túli magyar katolikus egyházmegyék püspökei. Ezt követően katolikus részről Kocsis Fülöp és Pápai Lajos püspök látogatást tett Szili Katalinnál, az Országgyűlés elnökénél.

Erdő Péter bíboros a püspökkari ülés sajtótájékoztatóján elmondta: Sólyom László az egyházi vezetők találkozóján hangsúlyozta, hogy hazánknak jövőre súlyos szociális problémákkal kell szembenéznie, és emiatt az emberi segítségnyújtás terén számít az egyházak helytállására s a karitatív szervezetekre is. Sok múlik ugyanis azon, hogy emberileg hogyan fogadjuk az életben jelentkező nehézségeket. A püspöki konferencia állandó tanácsa találkozott a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi vezetőivel, akik beszámoltak tevékenységükről, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat sokrétű karitatív munkájáról. Sólyom László kérése nyomán Erdő Péter bíboros a szeretetszolgálat tevékenységének kiszélesítéséről beszélt a vezetőkkel. Az MKPK Felelősségünk a teremtett világért címmel körlevelet adott ki, amely a püspökkari ülés idején jelent meg.

A körlevél a teremtett világ védelme érdekében fejtette ki az egyház tanítását a hívek, szakemberek, döntéshozók és a téma iránt érdeklődő minden jó szándékú ember számára. Az ülés sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az általánosan elfogadott tudományos nézet szerint a globális éghajlatváltozás – aminek jelentős részben az ember önző és mulasztó magatartása a kiváltója – visszafordíthatatlannak látszó módon megkezdődött, és kihatásai emberek, állatok, növények életfeltételeit veszélyeztetik. Természetesen az ember mint érték elsőbbséget élvez az egész teremtett világon belül. A környezet tiszteletben tartása ezért nem azt jelenti, hogy a természetet vagy az állatvilágot fontosabbnak tartjuk az embernél. Hisszük, hogy Isten jónak és szépnek teremtette a földet, az embert, a világot: „Isten látta, hogy nagyon jó mindaz, amit alkotott” (Ter 1,31). Isten a gondjainkra bízta a teremtett világot. Feladatul adta nekünk, embereknek, hogy műveljük és védelmezzük azt (vö. Ter 2,15). A figyelmeztetéseket tehát komolyan kell vennünk, változtatnunk kell egyéni és közösségi szokásainkon, viselkedésmódunkon.

Már ma is számos politikai, gazdasági, társadalmi, egyházi és egyéni tevékenység célja a klíma- és környezetvédelem. Az egyházon belül, a plébániai közösségekben és egyesületekben, az intézményekben sok értékes újítás és gyakorlati intézkedés szolgálja a teremtett világ védelmét. Udvardy György a körlevél szerkesztésével megbízott főpásztor a püspökkari sajtótájékoztatón elmondta, hogy a teremtésvédelemről szóló körlevélhez háromkötetes pedagógiai, gyakorlati útmutatókat is tartalmazó segédanyag tartozik, amely elsősorban az egyházi közösségeknek, hitoktatóknak, lelkipásztoroknak szól, és hamarosan megvásárolható a katolikus könyvesboltokban („Gondozza és őrizze” I-III.)

A püspöki kar Keresztes Szilárd hajdúdorogi püspök nyugdíjba vonulását követően új cigánypasztorációs referenst választott Székely János esztergom-budapesti segédpüspök személyében. A konferencia egyúttal jóváhagyta az Ószövetség lovári nyelvű fordítását. Ezzel a 2003-ban kiadott Újszövetség után teljessé vált a Szentírás szövege ezen a nyelven is. Ahogy arról lapunkban már beszámoltunk, Bíró László püspököt XVI. Benedek pápa katonai ordináriussá nevezte ki. A püspök felmentését kérte a Központi Papnevelő Intézet rektori megbízatása alól. Utódjává Kuminetz Géza professzort, a PPKE Hittudományi Karának dékánját választották meg. Az MKPK sajtótájékoztatóján bemutatták a püspöki kar új sajtóreferensét, Török Viktóriát.

A múlt heti ülésen Benvin Sebastian Madassery verbita szerzetes beszámolt a Pápai Missziós Művek tevékenységéről, többek között arról, hogy kezdeményezték a Missziós Gyermekek Társasága újraindítását. A társaság 8-14 éves korú gyermekek mozgalma, amely a világ számos országában jelen van. Jelszavuk: Kis imával és kis áldozattal – gyermekek segítenek gyermekeknek. Célja, hogy felébresszék a gyermekekben a missziós tudatot és támogassák a jótékonyság és a keresztény szolidaritás iránti nyitottságot.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .