Erdély püspökének szobra ‒ szülőfalujában

Jakab Antal, aki elődje letartóztatása után titkos ordináriusként vezette az egyházmegyét, maga is több mint tizenkét évig volt börtönben – ez a sors a titkos ordináriusok egyikét sem kerülte el.

A szentmisét Jakubinyi György érsek mutatta be, az eseményen a környék papsága és a hívek nagy számban vettek részt. A kilyénfalvi andezitből készült, Dóczy András csíkszeredai szobrász által faragott szobrot a fúvószenekar kíséretében leplezték le.

Az eseményen rangos előadók méltatták Jakab Antal munkásságát, hitét és kitartását, amellyel a legnehezebb időkben is mindvégig sikerült megőriznie és egységben tartania a rábízott nyájat. Elhangzott: a püspök méltó utóda volt nagy elődjének, Márton Áronnak, akinek szintén nemrégiben avattak szobrot Kolozsváron. A Jakab Antal-szobrot a Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány és Gyergyóújfalu Község Önkormányzata közösen állíttatta.

Végezetül a Megalkuvás nélkül – Száz éve született Jakab Antal című könyv bemutatójára került sor, valamint megnyitották azt a vándorkiállítást, amely a néhai püspök életét mutatja be.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .