Elűzött keresztények költözhettek vissza otthonaikba

Az Iszlám Állam 2014-ben megszállta a Ninivei-fennsíkot és elűzte onnan a keresztényeket. Idén március 27-én a szír katolikus, a szír ortodox és a káld egyház a Szükséget Szenvedő Egyház (Kirche in Not) nemzetközi katolikus segélyszervezettel együttműködésben bizottságot hozott létre, amely tervezetet dolgozott ki a keresztény családok házainak helyreállítására. A testület feladata, hogy megszervezze tizenháromezer lerombolt keresztény otthon helyreállítását a Ninivei-fennsíkon. Az iraki „Marshall-terv” költségvetése kétszázötvenmillió dollár, ebből az összegből be is rendezik a házakat, és újra bevezetik a villanyt, a gázt.
Az első lakóházakat május 8-án adták át, ünnepélyes keretek között. A hazaköltöző családok a szentmiséken egy-egy olajfát kaptak ajándékba, a béke és a remény szimbólumát, melyet hazavittek otthonaikba. Karakusban, a súlyosan megrongálódott székesegyházban ebből az alkalomból Böjte Csaba testvér imája zárta a szertartást, melyen Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes is részt vett.
„Döntő pillanat ez: ha nem ragadjuk meg a lehetőséget, hogy segítsünk a keresztényeknek visszaköltözni otthonaikba a Ninivei-fennsíkon, akkor talán örökre elhagyják Irakot” – nyilatkozta Andrzej Halemba, a Szükséget Szenvedő Egyház közel-keleti vezetője, a Ninivei Újjáépítési Bizottság elnöke.
A karamlesi Edesszai Szent Taddeus-templom plébánosa, a Moszuli egyházmegyei káld közösség vezetője, Paulosz Hábib Juszef al-Mekko elmondta, mindennap családok fordulnak hozzá azzal a kéréssel, hogy szeretnének hazaköltözni. Hozzátette: ehhez az kell, hogy tető legyen a fejük felett, és szükségük van ivóvízre, villanyra is. Az Iszlám Állam mindent lerombolt.
A Szükséget Szenvedő Egyház segélyszervezet tizenkétezer menekültcsaládnak biztosít élelmiszert vallásra, felekezetre való tekintet nélkül. Jelenleg ez az egyetlen szervezet, amely segíti az országban élő menekülteket Irakban. 2014 óta mintegy harmincmillió euró összegben nyújtott számukra adományokat.

Forrás: Avvenire.it;
Böjte Csaba Facebook-oldala

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .