Európai magyar papi konferenciát tartottak Londonban

 

A házigazda, Csicsó János angliai főlelkész meghívására Ausztriából, Németországból, Olaszországból és Svájcból tizenhét lelkipásztor érkezett a konferenciára. Első alkalommal vett részt a találkozón a Csehországban, Prágában szolgáló magyar lelkész.
Május 9-én a Westminster-székesegyház Szent Péter-kápolnájában Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom–budapesti segédpüspök vezette a koncelebrált szentmisét, amelyet Isten szolgája Mindszenty József bíboros születésének 125. és halálának 42. évfordulója alkalmából mutattak be. Szentbeszédében a püspök Mindszenty hercegprímás életpéldáját állította a lelkészek elé, akik a helyi közösség híveivel együtt imádkoztak a bíboros boldoggá avatásáért. A szent­misén jelen volt Szalay-Bob­rov­niczky Kristóf londoni magyar nagykövet is.
A szertartás végén a helyi magyar közösség tagjai közül ketten beszámoltak Mindszenty József bíborossal való személyes találkozásukról, felelevenítve a főpásztor 1973. júliusi londoni látogatását is.
A magyar lelkipásztorok ezt követően tisztelgő látogatást tettek a püspökségen Vincent Nichols bíborosnál. A baráti hangulatú találkozón a westminsteri érsek felidézte Erdő Péter bíboros tavaly májusi londoni látogatását, amikor Esztergomból elhozta Becket Szent Tamás ereklyéjét.
Délután Németh László olaszországi magyar főlelkész Szent Lászlóról tartott előadást; Lédeczi Dénes Ausztráliában működő váci egyházmegyés pap az ottani magyar közösség életéről számolt be; Cserháti Ferenc püspök a magyarság anyanyelvű hitéletének feltételeiről beszélt. Végül Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára tájékoztatást adott az állam és az Egyház együttműködéséről, és arról, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a külföldi lelkipásztori munka állami támogatására annak érdekében, hogy hatékonyabb lehessen az a missziós szolgálat, amelyet a magyar lelkipásztorok a keresztény Európa és a magyarság megmaradása érdekében végeznek közösségeikben.
A találkozó további napjainak programjában az eszmecsere, a lelkipásztori beszámolók és a közös cselekvés tervezése mellett kulturális programok is helyet kaptak.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .