Eluana halála és az eutanázia

Bírósági határozat alapján fokozatosan leállították mesterséges életben tartását. Közben az olasz parlamentben már soron kívül tárgyaltak egy törvényjavaslatot Eluana további táplálása érdekében, de már késő volt.
A tragikus eset ismét időszerűvé tette az eutanáziára vonatkozó katolikus álláspont felidézését. Legutóbb a Hittani Kongregáció 2007 szeptemberében közzéadott nyilatkozata foglalkozott a témával. Eszerint ma már a mesterséges táplálás az élet fenntartásának természetes eszköze, mégpedig rendes és arányos eszköze. Ha az orvosok erkölcsi bizonyossággal úgy ítélnék is meg, hogy az úgynevezett állandósult vegetatív állapotban lévő beteg többé nem fog magához térni, akkor sem szüntethető be a mesterséges táplálás, mert az ilyen állapotba jutott ember is személy, emberi méltósággal bír, akinek jár a rendes és arányos orvosi ellátás.
Korunkban rendkívül fontos, hogy megvédjük az emberi személy méltóságát és az életet mint Istentől kapott ajándékot. Mi nem határozhatjuk meg halálunk időpontját és módját. Isten az élet ura, a természetes fogantatástól a természetes halálig.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .