Vatikán

Bertone bíboros a pápa közelgő afrikai apostoli látogatása, valamint a Rómában megrendezendő, Afrikával foglalkozó különleges püspöki szinódus témáját érintette. A Szentszék és a pápai képviseletek mindenütt arra törekszenek, hogy védelmezzék és előmozdítsák az afrikaiak alapvető jogait, megbocsátásra, kiengesztelődésre, igazságra és igazságosságra buzdítanak. Mit tehet az Európai Unió Afrikáért? Először is le kell küzdeni azt a kísértést, hogy az afrikai országokkal kizárólag a nyereség érdekében létesítsen kapcsolatot. Támogatni kell a konfliktusok békés megoldását, küzdeni kell a válságokat kiváltó igazságtalanságok ellen. Továbbá az európai országok nyújtsanak segítséget a menekültek és kitelepítettek nagy tömegének.

A Szentföld kérdését érintve Bertone bíboros leszögezte: a közel-keleti helyzet továbbra is rendkívül törékeny. A térség országainak problémáit csak globális megközelítéssel lehet megoldani, tiszteletben tartva az érintett népek jogos elvárásait és érdekeit. A Gázai övezetet illetően biztosítani kell, hogy a humanitárius segélyek eljussanak a polgári lakossághoz. A szembenálló felek ne engedjenek az erőszak logikájának, hanem kövessék a párbeszéd és a tárgyalások útját.

Vatikán városállam nyolcvanéves

„Kis terület nagy hivatással” – ezzel a mottóval tudományos konferenciát is rendeztek Vatikán városállam történelméről és időszerűségéről. A lateráni egyezmény aláírásának 80. évfordulója alkalmából rendezett összejövetel bevezető előadását Tarcisio Bertone bíboros államtitkár tartotta. XVI. Benedek pápa február 14-én fogadta a konferencia résztvevőit. A világ legapróbb államából a pápa szüntelenül felemeli szavát a társadalmi fejlődésért; a remény, a kiengesztelődés és a béke érdekében – erről szólt beszédében.

Az ünnepségek során az írországi televízió és rádió zenekara és a dublini székesegyház kórusa a Vatikánban először adta elő a Szentatyának február 11-én este a VI. Pál-teremben Händel Messiás című oratóriumát.

A Vatikánváros történetét bemutató kiállítás is nyílt az évforduló alkalmából, amelyen érdekességek, rendkívüli értékű történelmi dokumentumok, a kor technológiai vívmányai láthatók. Többek között azok a térképek, amelyeken kijelölték az állam határait. Most először tekinthető meg az 1929-ben aláírt Lateráni szerződés eredeti okmánya. XI. Piusz tiarája, a pápa telefonja mind megtalálható a kiállításon, amelyen külön részt szenteltek a Vatikáni Rádiónak.

Kirill pátriárka válasza XVI. Benedek pápának

Az orosz ortodox egyház nemrég megválasztott vezetője, Kirill pátriárka XVI. Benedek pápának írt levelében azt írja, hogy egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy a mai világban személyesen is tanúságot tegyen Krisztus evangéliumának értékeiről. Meggyőződése, hogy ezáltal is hozzájárul a keresztények közötti párbeszéd és együttműködés fejlődéséhez. A római katolikus egyház különleges feladatot tölt be az ökumenizmus területén, melynek egyik tanúságtevője XVI. Benedek pápa – fogalmazta meg levelében Kirill pátriárka. Őszintén bízik abban, hogy a két egyház közötti kapcsolat gyümölcsöző lesz majd.

Az Afrikával foglalkozó szinódusi ülés

Az egyház Afrikában a kiengesztelődés, az igazságosság és a béke szolgálatában. Ti vagytok a föld sója… ti vagytok a világ világossága – ezzel a témával kerül sor október 4-e és 25-e között a Vatikánban a Püspöki Szinódus Afrikával foglalkozó második különleges közgyűlésére. XVI. Benedek pápa elnökküldöttnek kinevezett három bíborost: Francis Arinze, az Istentiszteleti Kongregáció nyugalmazott prefektusa, Théodore- Adrien Sarr dakari érsek (Szenegál), valamint Wilfrid Fox Napier, durbani érsek (Dél- Afrika) személyében. Főrelátornak (főelőadónak) kinevezte Peter Kodwo Appiah Turkson ghánai bíborost, míg a közgyűlés különleges titkára Damião Antonio Franklin luandai érsek (Angola) és Edmond Djitangar sarh-i püspök (Csád) lesz.

Fokoláre-püspökök konferenciája

Krisztus a társadalom szívében címmel szerveztek találkozót a Fokoláre mozgalomhoz tartozó püspökök számára Castel Gandolfóban február 7. és 14. között. A plébániai közösségen belüli kisközösségek kovász szerepéről folytattak eszmecserét. Giovanni Battista Re bíboros, a Püspöki Kongregáció prefektusa szentmisét mutatott be a találkozón résztvevőivel, akiket XVI. Benedek pápa is fogadott. Miloslav Vlk bíboros, prágai érsek vezetésével február 9-én negyven nemzet püspökeiből álló csoport érkezett zarándokként a római falakon kívüli Szent Pál-bazilikához.

A Vatikán energiatakarékossága

Február 13-án ötödik alkalommal rendezték meg a „Kevesebbet világítok” elnevezésű nemzetközi világnapot, mely az energiatakarékosságra hívja fel a figyelmet. Az utóbbi években emberek milliói, vállalatok és intézmények sokasága csatlakozott a kezdeményezéshez, amelyhez most a Szentszék is társult. Február 13-án, este 6 órától fél 8-ig lekapcsolták a Szent Péter-bazilika kupoláját megvilágító reflektorokat. Az egyház ezzel is kifejezte, hogy fontos természetes erőforrásaink védelme.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .