Európa

Ricarda nővér huszonnégy évesen lépett a rendbe, és a római közösség tagja lett. XII. Piusz pápa titkos utasítására, mint a rendfőnöknő asszisztense több mint hatvan üldözött zsidót, sok kommunistát és lengyel állampolgárt rejtegetett és mentett meg. Apátnőjét, Maria Elisabetta Hesselbadot (1870-1957) II. János Pál pápa 2000-ben már boldoggá avatta.

A westminsteri bíboros az anglikán szinóduson

A jelenlegi westminsteri érsek, Cormac Murphy O’Connor bíboros az első angol katolikus prímás a történelemben, aki február 10- én felszólalt egy anglikán szinódusi ülésen. Áttekintve a nemzetközi anglikán-katolikus bizottság által az elmúlt évtizedekben elért eredményeket, O’Connor bíboros megállapította, hogy továbbra is a teljes szeretetközösség elérése a cél. Bár távolinak látszik, nem szabad lemondani róla, hogy ezáltal együtt válaszolhassanak a szekularizált társadalom kihívásaira. Az anglikán egyház jelenlegi megosztottsága olyan akadály, amely nem közömbös a katolikusok számára sem. A két egyház közötti kapcsolatokon túl, az anglikán szinódusi ülésen megvitatják a pénzügyi válság kérdését, valamint az egyház szociális tevékenységét. Napirendre kerültek javaslatok, többek között a nők püspökké szentelésére vonatkozóan is. A szinódus február 13-án zárult Londonban.

Fellay püspök fenntartásai

A tradicionalista X. Piusz papi testvériség elöljárója, Bernard Fellay a II. vatikáni zsinattal kapcsolatban közösségének továbbra is létező fenntartásairól nyilatkozott. „Veszélyes szellemiség jellemezte az egész zsinatot, és ezt elutasítjuk” – nyilatkozta Fellay a francia Famille chrétienne (Keresztény család) című hetilap február 14-i számának.

Francia püspökök a magadaszkári erőszakról

A francia püspöki konferencia aggodalmát fejezte ki a magadaszkári politikai erőszak miatt. Támogatják a helyi püspöki konferencia erőfeszítéseit a béke helyreállítására – nyilatkozta André Vingt-Trois párizsi bíboros érsek február 10-én. Madagaszkár szigetén január 27-től tömegdemostrációk vannak Marc Ravalomanana elnök kormányának politikája ellen és a demokrácia mellett. A tüntetők közül mintegy 40 személyt öltek meg. (KAP)

A lourdes-i jubileum rekordja

A lourdes-i jelenés 150.évfordulója alkalmából rendezett tavalyi jubileumi esztendőben kilenc millió zarándok kereste fel a kegyhelyet. Ez nemcsak a 2007-es zarándokszámnál három millióval több, hanem 150 éve a legnagyobb szám.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .