Eltűnt gyerekek

Pedig sok magyar honfitársunk került a II. világháború után Argentínába. Már csak ez is ébren tarthatta volna érdeklődésünket. Akkor most nem lepődnénk meg a híren, hogy a jobboldali katonai diktatúra hét éve alatt a bebörtönzötteknek mintegy ötszáz gyermekét tüntették el a hatalmon lévők, közülük a legtöbbet örökbe adták ismeretlen nevelőszülőkhöz.


A Plaza Mayo nagymamái elnevezésű szervezet azóta is azért küzd, hogy felkutassa az eltűnt gyerekeket, és tudassa velük származásukat. Megrendítő, hogy negyven év után még mindig négyszáz család keresi az unokáit. A püspöki konferencia, José María Arancedo Santa Fé-i érsekkel az élén szerepel azon a videón, amelyben arra szólítanak fel mindenkit, hogy közölje az adatokat, ha tudomása van ilyen „elveszett”gyerekről.

A „május téri nagymamák” vezetője, a Ferenc pápával egyetértésben tevékenykedő Estela de Carlotto idén augusztusban találta meg unokáját, Ignacio Montoya Carlotto harminchat éves zeneművészt, akinek édesanyját egy katonai börtönben ölték meg 1978-ban. Az eset új lendületet adott a feltáró munkának. A XX. század véreskezű európai diktatúráin kívül más földrészeken is szedte áldozatait a terror, különböző ideológiákra hivatkozva. Az emberiség történetének megannyi szégyenfoltját kell megismernünk még napjainkban is. Ne felejtsük ki megemlékezéseinkből az eltűnt argentin „unokákat” sem.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .