A tipikus náciellenes szavazó

A tanulmány, amelynek címe megegyezik XI. Piusz 1937-ben kiadott náciellenes enciklikájának címével – Mit brennender Sorge (Mély aggodalommal) –, azt mutatja be az 1933-as választáson részt vevő szavazók vallása alapján tájegységenként, hogy ha csupán a katolikus németeken múlott volna, Hitler sohasem jutott volna választással hatalomra.


Megállapítja, hogy elsősorban a vidéki, alsó középosztálybeli, munkahellyel rendelkező protestáns nők, fiatalok és nyugdíjasok szavaztak Hitlerre. Míg a tipikus náciellenes szavazó 1933-ban nagyvárosi, középkorú, munkanélküli és templomba járó katolikus férfi volt. A hosszú tanulmány utolsó soraiból idézzük: „Hitler katolikusok iránt érzett ellenszenve az évek folyamán sem csitult. Valószínűleg tudatában volt a választásokon leadott szavazatok felekezetek szerinti megoszlásának. Így az sem lehet véletlen, hogy a dachaui koncentrációs tábor egyháziak számára létrehozott barakkjában fogva tartottak 94,88 százaléka volt katolikus.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..