Eltávolítják a keresztet

A francia Államtanács október 25-i döntésében úgy határozott, hogy a bretagne-i kisváros, Plormel főterén álló pápaszobor a helyén maradhat, de a tetején álló keresztet el kell távolítani. A köztéri alkotás kálváriája 2015-ben kezdődött, mint arról korábban többször beszámoltunk.
Az északnyugat-franciaországi Plormelben található emlékmű „elhelyezésénél és méreteinél fogva feltűnő jellegű, és mint ilyen, ellentétes a Francia Köztársaság világi jellegét előíró alkotmánnyal, valamint az Egyház és az állam kettéválasztásáról rendelkező 1905. évi törvénnyel” – indokolta 2015. májusi döntését a rennes-i közigazgatási bíróság. „Az ítéletből következően az emlékművet el kell távolítani a jelenlegi helyéről” – közölte a bíróság, amely hat hónapot adott a városnak a döntés végrehajtására.
Bár a közösségi médiában a szobor befogadásának még magyar támogatói oldala is létrejött, a bretagne-i kisvárosnak sem a jelenlegi, sem az egykori polgármestere, de még a helybeliek sem számoltak azzal a lehetőséggel, hogy sor kerülne a tizenegy éve felállított szobor lebontására, elszállítására és más helyen történő felállítására. A városka lakóinak tiltakozásához korábban Hervé de Charette volt francia külügyminiszter is csatlakozott.
Az emlékmű, amely Zurab Cereteli grúz származású orosz képzőművész alkotása, egyfolytában viták középpontjában áll, amióta felállították a Szent II. János Pál téren.
A nantes-i közigazgatási bíróság 2015. december 15-én másodfokon hozott jogerős ítéletet, s ezzel hatályon kívül helyezte a korábbi ítéletét, amely II. János Pál pápa közterületen emelt emlékművének lebontására szólított fel. Ezt követően került az ügy a legfelsőbb jogi fórumra, az Államtanács elé, amely az Egyház és az állam szétválasztásáról rendelkező 1905. évi törvényre hivatkozva határozott az emlékművön található kereszt eltávolításáról, és helyben hagyta a nantes-i közigazgatási bíróság azon döntését, amely alapján a szobrot nem kell elbontani.

Forrás és fotó: La Croix

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .