Három diakónust szenteltek Veszprémben

Homíliájában Márfi Gyula érsek a szentelendőkhöz szólva hangsúlyozta, hogy a szentelés során eltörölhetetlen kegyelmet kapnak a Szentlélek által. A főpásztor arra is felhívta a figyelmüket, hogy szolgálatuk és feladataik teljesítése közben legyenek alázatosak, és gyakorolják a szeretet szolgálatát is. A mai naptól hirdethetik az igét, keresztelhetnek, eskethetnek, temethetnek. Életük folyamán imádják Istent, szolgálják testvéreiket, és akkor az előforduló sikertelenségek ellenére is boldogok lehetnek.
Márfi Gyula arról is beszélt, hogy a diakónusok hivatásának három fontos küldetése van: mindig tegyenek tanúságot a bűneinkért szenvedett és megigazolásunkért feltámadott Jézusba vetett hitükről, és tanításaikban beszéljenek a mennyországról is, hiszen mindannyiunk célja, hogy eljussunk oda, ahol a már üdvözült hozzátartozóinkkal együtt dicsőíthetjük Istent. A harmadik lényeges feladat pedig, hogy prófétának is kell lenni, s ha szükséges, akár kemény szavakat is ki kell mondani, de csakis a szeretet szellemében és a Lélek erejével. Buzdítani kell az embereket mindennap. Mindez olykor nehéz feladat, amelyhez elengedhetetlen a Szentlélek kegyelme – hangsúlyozta a főpásztor.
A homíliát követően a három szentelendő ígéretet tett arra, hogy feladatát hűségesen látja majd el. A Mindenszentek litániája elimádkozása után a szentelés szertartása következett. Végezetül a felszentelt új diakónusokat beöltöztették liturgikus ruháikba: a stólát a jobb oldaluknál megkötötték, majd rájuk adták a dalmatikát. Ezt követően Márfi Gyula érsek egyenként átadta nekik szolgálatuk eszközét, az evan­géliumoskönyvet. A szertartás folytatásában már az újonnan felszentelt diakónusok voltak a főpásztor segítségére a szentmise bemutatásában.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .