Első alkalommal látogatott vatikáni államtitkár Szerbiába

Fotó: Deák Róbert

 

Ezt követően meglátogatta Irinej pátriárkát, a szerb ortodox egyházfőt, akivel szívélyes hangulatú munkaebéden vett részt. A bíboros államtitkár az újvidéki Mária Neve-templomban szentmisét mutatott be a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia tagjaival – a szerbiai, montenegrói, macedóniai és koszovói katolikus főpásztorokkal – együtt, majd a szertartást követően felavatták a testület új székhelyét. Parolin bíboros első látogatása fontos lépés a Szentszék és Szerbia, illetve Montenegró közötti kapcsolatok elmélyítésében.
Pietro Parolin, Német László SVD nagybecskereki püspök, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke és Mirko Štefković főtitkár sajtótájékoztató keretében találkozott a média munkatársaival július 1-jén Újvidéken, a főpásztori testület új központjának megáldását követően.
Ez az épület a Katolikus Egyház látható jele Szerbiában és a környező országokban – hangsúlyozta Parolin bíboros. Újságírói kérdésre elmondta, elégedett a látogatással, amely a béke megszilárdítását is szolgálta a térségben. A pápalátogatással kapcsolatban kifejtette, egyelőre még nincsenek meg a feltételei annak, hogy a Szentatya Szerbiába látogathasson.
A vatikáni államtitkár felhívta a figyelmet a pozitív életszemlélet és az evangélium folyamatos megélésének fontosságára. „Hívő keresztényként feladatunk tanúságot tenni az evangéliumról. Legyetek a föld sója, legyetek a földből kibúvó mag, és ne féljetek” – biztatott.
A bíboros a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia meghívására érkezett Szerbiába. A testület 2004. december 22-én alakult meg, tagjai: Német László SVD nagybecskereki püspök, a konferencia elnöke; Đura Džudžar görögkatolikus apostoli exarcha; Stanis­lav Hočevar SDB belgrádi érsek-metropolita; Rrok Gjonlleshaj bari érsek; Pénzes János szabadkai püspök; Ilija Janjić kotori püspök; Đuro Gaparović szerémségi püspök; Kiro Stojanov szkopjei püspök és Dod Gjergji prizreni apostoli kormányzó. A katolikusok – Koszovó kivételével – a püspöki konferenciát alkotó államok mindegyikében kisebbségben vannak, mind vallásukat, mind nemzetiségüket tekintve, de a liturgiában valamennyien anyanyelvükön vesznek részt.
A Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia tevékenységét meghatározza és a testületet folyamatos kihívások elé állítja, hogy tagjai különböző állami berendezkedésű, eltérő társadalmi és vallási helyzetű országokat képviselnek.

Forrás: Nagybecskereki Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .