Ifjúsági találkozó Máriagyűdön

Fotó: Pécsi Katifi

 

A rendezvényt idén június 29. és július 1. között tartották. A szombati főelőadáson mintegy százhetvenen vettek részt. Pénteken délután szentmisével és ismerkedéssel kezdődött a 36. Máriagyűdi Ifjúsági Találkozó. Számos résztvevő a Pécsi Egyházmegye határain túlról, az ország valamely távoli pontjáról érkezett.
Szombaton délelőtt a szexualitásról mint Istenhez vezető útról tartott előadást Hodász András budapesti lelkipásztor, egyetemi lelkész. A humorral fűszerezett interaktív beszélgetés sokakat vonzott a máriagyűdi kegytemplom melletti imaudvarra. Az előadó a szerelem és a párkapcsolat lelki vonatkozásai mellett a testi intimitásról is nyíltan beszélt. A tőle megszokott stílusban figyelmeztette a fiatalokat a világ szerelemmel kapcsolatos tévedéseire, és beszélt azokról az életszakaszokról is, amelyeken a pároknak még a házasságkötés előtt át kell menniük. Arra bátorította a résztvevőket, hogy merjenek ismerkedni és közeledni egymáshoz, hiszen csak így tudnak kapcsolatot teremteni egymással. A már párkapcsolatban élőket pedig arra buzdította, hogy ha szükséges, időben kérjenek segítséget szakemberektől, a lelkivezetőjüktől, hiszen a válások jelentős része megelőzhető lenne.
A délutáni műhelyek is a párkapcsolatról szóltak. A kreatív műhely résztvevői kézműves alkotásokban jelenítették meg érzéseiket. A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola hallgatói és tanárai két szent, Imre és Mária Magdolna alakját állították a középpontba, Nagy Péter és felesége szituációs gyakorlatokkal segítették feloldani a párkapcsolati kommunikációs problémákat, Kiss Brigitta Pure-műhelye pedig a nőiesség kérdésével foglalkozott. A párválasztással kapcsolatban a pécsi Antiochia közösség vezetői vetettek fel megfontolandó gondolatokat, és a NaPro módszerről is hallhattak előadást a fiatalok.
Szombaton este Udvardy György pécsi megyéspüspök mutatott be szentmisét a kegytemplomban. Homíliájában Sarlós Boldogasszony ünnepének, Mária és Erzsébet találkozásának jelentőségéről beszélt. Hangsúlyozta: Isten új módon mutatja meg magát ennek a két mélyen vallásos embernek a találkozásában, Isten tervét kutatják az életükben.
Saját jövőnkről gondolkodva is azt a méltóságot kell felfedeznünk az életünkben, amely Istentől származik. Kapcsolatunk Jézussal óriási ajándék. Nemcsak ismerjük őt, s igaznak, életet mentőnek, szabadságra vezetőnek tartjuk a tanítását, hanem döntést hoztunk mellette: a beavató szentségekben mintegy beléoltódtunk. Megkaptuk azt a méltóságot, hogy belőle élhetünk, olyanokká válhatunk, mint Krisztus, aki nekünk adja a Szentlelkét – mondta a főpásztor.
A szentmise végén Nagy Norbert egyetemi lelkész, ifjúsági referens átadta a megbízatását Berecz Tibornak, aki augusztus elsejétől átveszi a Pécsi Egyházmegye Ifjúsági Referatúrájának vezetését.
A fiatalok este a kiengesztelődés útján jártak, majd zenés szentségimádáson vehettek részt.
Vasárnap ismét érdekes beszélgetés indította a napot: a Pécsi Egyházmegye papnövendékeinek és idén felszentelt áldozópapjainak tehettek fel kérdéseket a jelenlévők, majd az újmisés atyák szentmisét mutattak be.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .