Innen-onnan

Az energia- és klímapolitika a középpontban

A nemzetközi karitász elnöke, Oscar Rodriguez Maradiaga bíboros szeptember végén New York-ban az ENSZ-székházban mondott beszédet a világ vezetőinek az úgynevezett millenniumi fejlesztési célkitűzésekről szóló ülésen. Összhangban Rodriguez Maradiaga bíboros New York-i felszólalásával, az európai karitász képviselői Brüsszelben kiemelték, hogy az iparilag fejlett országoknak támogatniuk kell a millenniumi fejlesztési célkitűzések terén vállalt elkötelezettségeiket azzal, hogy csökkentik az üvegházhatást okozó gázkibocsátást. Kezdeményezték az intézkedések áttekintését a klímabarát technológiák és az energiamegtakarítás terén. (Vatikáni Rádió)

Szent Fausztina gyóntatója a boldogok sorában

Michal Sopko lengyel papot, Szent Fausztina Kowalska gyóntatóját, az isteni irgalmasság kultuszának előmozdítóját szeptember 28-án boldoggá avatták Bialystokban. A pápa is megemlékezett erről az úrangyala imádságkor. „Boldog Sopko példája arra szólít fel, hogy mi is legyünk irgalmasak” – mondta. (Vatikáni Rádió)

Matteo Riccire emlékeznek Pekingben és Rómában

Olaszország és Kína 2010-ben közös emlékünnepség sorozattal emlékezik meg Matteo Ricci jezsuita szerzetes (képünkön) halálának 400. évfordulójáról. A Matteo Ricci – egy európai Kínában című eseménysorozat már a jövő évben megkezdődik: Pekingben és Rómában két konferenciát tartanak 2009 májusában, illetve októberében; 2010-ben pedig különféle rendezvényekkel idézik fel a világszerte elismert igehirdető alakját. Matteo Ricci 1552. október 6-án született az olaszországi Maceratában. 1561-től jezsuita iskolában tanult. 1577-től a portugáliai Coimbrában készült a misszionárius hivatásra. 1578-ban indult útnak Lisszabonból az indiai Goába. 1582-ben pappá szentelték, majd Kínába utazott, az 1534 óta működő jezsuita misszióba. Ő kezdeményezte a mai pekingi katedrális elődjének építését. 1610-ben Pekingben halt meg a „messziről jött”, köztiszteletben álló misszionárius. (ICN/Magyar Kurir)

A világ zsidósága

Az izraeli kormány statisztikája szerint a világon 13,3 millió olyan zsidó él, aki nem tért át más vallásra. Az izraeli statisztikai hivatal a zsidó újév alkalmából közzétett adatai szerint Izraelben él a legnagyobb zsidó közösség, 5,5 millió személy. Az Egyesült Államokban 5,3 millió a számuk. (KNA)

A szülési szabadság meghosszabbításáért

Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) üdvözli az Európai Bizottság javaslatát, amely azt szeretné elérni, hogy a nők szülési szabadságát 14 hétről 18 hétre emeljék. A javaslat egyrészt lehetővé tenné, hogy a nők jobban összeegyeztethessék hivatásukat és családi életüket, másrészt elősegítené az igazságosabb bérezést, és így megfékezhetné a születési ráta visszaesését Európában – mondta a COMECE főtitkára Brüsszelben. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .