Vatikán

Évfordulók, boldoggá avatások

A szinódus idején XVI. Benedek pápa négy szentmisét mutat be. A nyitó szertartáson túl október 9-én engesztelő szentmisén emlékezett meg XII. Piusz halálának 50. évfordulójáról. Október 12-én négy boldogot iktat a szentek sorába, akik különösen kitűntek Isten szava meghallgatásában. Október 19-én a Szentatya a pompeji Mária-kegyhelyen a Boldogságos Szűz oltalmába ajánlja a szinódus befejezését. XVI. Benedek továbbá jelen lesz azon a Karol Wojtyla emlékét felidéző filmvetítésen, amelyre október 16-án, Isten szolgája, II. János Pál megválasztásának 30. évfordulóján kerül sor.

A Szentatya levele a moszkvai pátriárkához

Crescenzio Sepe nápolyi bíboros érsek október elsején a pápa saját kezű levelét nyújtotta át II. Alekszij moszvai ortodox pátriárkának. A pátriárka szokatlanul hosszan, másfél órán át fogadta a bíborost a Dániel-kolostorban. Megindultan vette át Szent Januarius vértanú ereklyedarabját. Ezzel kapcsolatban méltatta a korai keresztény vértanúk és a XX. századi orosz vértanúk jelentőségét. Megköszönte a bíborosnak, hogy a nápolyi Santa Maria del Buon Morire-templomot egy éve átengedte az orosz ortodox híveknek plébániatemplomként. Nápolyban és Oroszországban egyaránt feladat a szegénység és bűnözés leküzdése. Hangsúlyozta, hogy Európának el kell ismernie keresztény gyökereit. A bíborost moszkvai útjára elkísérte a Szent Egyed közösség lelki asszisztense, Andrea Riccardi professzor, a közösség alapítója.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..