Innen-onnan

Nemzetközi katonazarándoklat Lourdes-ban

Hatvan ország mintegy húszezer katonája vett részt május 20. és 23. között az ötvenkettedik nemzetközi katonazarándoklaton. Az 1958 óta évente sorra kerülő zarándoklat előzménye egy 1947-ben megrendezett lourdes-i út volt, amelyen francia és német háborús veteránok vettek részt a megbékélés jegyében.

További segítségnyújtás Haitinek

Haitin több mint ezer kerekes széket osztottak ki, ugyanis az országban több ezerre nőtt a mozgáskorlátozottak száma a januári földrengés miatt. A brazil karitász elnöke, Luiz Demétrio Valentini püspök a napokban több mint hárommillió euró adományt vitt Haitire, mellyel továbbra is segíteni kívánják az ország újjáépítését.

Ír gyermekvédelmi jelentés

Az ír katolikus egyház gyermekvédelemmel foglalkozó nemzeti tanácsa május 18-án hozta nyilvánosságra második éves jelentését. Sean Brady bíboros, Armagh érseke reményének adott hangot, hogy a jelentés megerősíti: a katolikus egyház Írországban hosszú utat megtett a múlt hibáinak kezelésében. Üdvözölte a dokumentum két világos következtetését: „Elsőként, hogy a gyermekek ma nagyobb biztonságban vannak az egyházban, mint korábban. Másodszor, hogy azok, akik bántalmazzák a gyermekeket, sokkal kevésbé érezhetik magukat biztonságban.” Brady bíboros elismeréssel szólt arról, hogy kiképeztek több mint kétezer-háromszáz személyt, hogy gyermekvédelmi képviselőként tevékenykedjenek az ország plébániáin. Ez kimagasló példája a világiak részvételének az egyház szolgálatában.

Bibliai ismeretek az iskolában

Az olasz nevelésügyi miniszter elfogadta Umberto Eco és más írók javaslatát, hogy a hitoktatáson kívül vezessék be az iskolákban a Biblia merőben művelődéstörténeti szempontból való oktatását. A javaslat támogatói között volt Gianfranco Ravasi érsek, a Kultúra Pápai Tanácsának vezetője is. Megkezdik az anyag pedagógiai feldolgozását.

A török vallásszabadság felé

Recep Taypip Erdogan török miniszterelnök valamennyi török hatóságot felszólította, hogy tartsák tiszteletben a nem muzulmán polgárok jogait. Május 13-án megjelent rendeletében külön szólt a keresztény és zsidó kisebbség jogairól, illetve lelkészeikről. Ők éppúgy az ország polgárai, mint a muzulmánok – hangsúlyozza a kormányfő –, és az alkotmány biztosítja kultúrájukat, önazonosságukat. Azt is megállapítja az irat, hogy még ma is vannak problémák ezen a téren.

Bartholomaiosz pátriárka Oroszországban

A konstantinápolyi ökumenikus pátriárka május 22-től tíznapos oroszországi látogatásra utazott. Ő az ortodoxia tiszteletbeli feje. I. Bartholomaiosz pátriárkának ez a harmadik moszkvai útja.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA, valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.  

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .