Európa

Erdő Péter bíboros a „nemzetek szentmiséjén” mondott homíliájában többek között utalt arra, hogy évszázadok misszionáriusai mindig elsajátították annak a nemzetnek a nyelvét, amelynek körében hirdették az evangéliumot. Európa két társvédőszentje, Cirill és Metód megalkották a szláv ábécét, hogy a szláv népek szívét megérinthesse az evangélium üzenete. Jézus nemcsak áldozatával és példájával sietett segítségünkre, de tanító volt közöttünk, a hegyi beszéd tanítója. Az egyház kötelessége, hogy ne csak a húsvéti örömöt adja tovább, hanem Krisztus tanítását. A második német ökumenikus nagygyűlés május 12-től 16-ig több mint százezer résztvevővel zajlott. „Felelősséggel cselekedni keresztényként a világban”; „Keresztényként a sokféle egyházban” – ilyen és hasonló témák között válogathattak a résztvevők. Az előadásokat és megbeszéléseket a főpapi és világi személyiségek vezették. Oscar Andres Maradiaga hondurasi bíboros a szegények problémájáról tárgyaló körben vett részt, de többek között Karl Lehmann bíboros, Robert Zollitsch érsek, Hans Küng professzor, Johannes Friedrich evangélikus püspök, Konrad Raiser, az Egyházak Világtanácsa volt főtitkára és Konstantin szerb ortodox metropolita is hozzájárult a keresztény reménység jegyében rendezett nagygyűlés szellemiségének gazdagságához.

Szerb pátriárka beiktatása

Irinej (Gavrilovics) belgrádi ortodox pátriárkát októberben Koszovóban fogják beiktatni hivatalába, tette közzé a hírt a helyi sajtóiroda.

Ötszáz év után isteni liturgiát celebrálhatnak a Szent Szófia-bazilikában

Az Egyesült Államokban öt évvel ezelőtt alapították a nemzetközi Szent Szófia Egyesületet, melynek célja az egykori isztambuli székesegyház restaurálása. A napokban sajtótájékoztatón jelentették be, hogy az egyesület tagjai szeptemberben zarándokúton keresik fel a bazilikát, amelyben ötszázötvenhét év után először isteni liturgiát fognak bemutatni. A Szent Szófia-székesegyházat a Török Birodalom mecsetté alakította át. Ma múzeum működik benne.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .