Nagyvilág

Hanoi koadjutor püspöke

A Szentatya Peter Nguyen Van Nhont, Da Lat 72 éves püspökét kinevezte Joseph Ngo Quang Kiet 58 éves hanoi érsek koadjutorává. Megfigyelők szerint a vietnami kommunista hatóságok azzal vádolják az érseket, hogy ő szította a katolikusok tüntetéseit, és ezért el kívánják távolíttatni érseki székéből. Ezért „cserében” lehetővé tennék a pápa vietnami látogatását. Kiet érsek azonban úgy nyilatkozott, hogy a Szentszék támogatja őt, de egészségi állapota megromlott.

 Két kínai püspök szentszéki megerősítéssel

A Szentszék néhány napon belül két kínai püspök szenteléséhez járult hozzá. Egyiküket 2005-ben „választották” püspökké az úgynevezett hazafias szövetségben, de mostanáig, a szentszéki engedélyig nem engedte magát püspökké szentelni. A szentelő, koncelebráló püspökök is szentszéki elismerést kaptak. A másik új püspök szentelése is pápai jóváhagyással történt.

A pápa liturgikus tanácsadókkal

A Szentatya április 28-án találkozott a Vox Clara Bizottság tagjaival. A tanácsadó testület az Istentiszteleti és Szentségi Kongregációhoz tartozik, és az angol nyelvű római rítusú szertartások kapcsán felmerülő kérdésekkel foglalkozik. A pápa örömmel üdvözölte a hírt, hogy hamarosan megjelenik a Római Misekönyv új, angol nyelvű változata. Fel kell készíteni a papságot és a híveket az új fordítás befogadására.

Merénylet iraki keresztény diákok ellen

Moszul környékén négy halott és százhetvenegy sebesült áldozata volt egy május 2-án keresztény egyetemisták autóbusza ellen elkövetett merényletnek. A 18 és 26 év közötti fiatalok rendszeresen közlekedő különbusszal utaztak Hamdaniya keresztény (szír katolikus) többségű városból az egyetemre.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .